Велики проценат загађујућих материја заврши у природи

„Зелени фонд“ за решавање проблема опасног отпада

Не постоји ниједно постројење за коначан третман опасног отпада, већ се он извози у земље Европске уније

Србија годишње произведе око 100.000 тона опасног отпада. Компаније које се баве управљањем отпадом – прикупе, транспортују, складиште и издвајају опасне материје из свега 60.000 тона отпада. Све остало заврши у природи. У Србији остаје и петина третираног отпада, јер због недостатка новца не буде извезен у иностранство на коначно уништавање.

„Зелени фонд“, који је основан почетком ове године, требало би да помогне у финансирању еколошких пројеката и да обезбеди стабилан систем финансирања третмана опасног отпада.

Највећи део овог отпада је индустријски – моторна уља, гуме, батерије, акумулатори, електронски и електрични уређаји, који после свог животног века представљају опасан отпад. Уколико се не третира правилно, може да изазове озбиљне негативне последица по здравље људи и животну средину. Загађује земљиште, воде и атмосферу, а због својих канцерогених својстава, узрокује малигна и друга обољења код деце и одраслих.

Чак и после правилног третмана опасног отпада, међутим, у Србији, али и у земљама у окружењу, не постоји ниједно постројење за коначан третман опасног отпада. Он се под строгим условима извози у земље Европске уније, где се даље уништава у специјалним фабрикама. Такав принцип примењују све земље ЕУ, а трошкове уништавања отпада сноси сам загађивач у свакој земљи.

По речима Ане Петровић Вукићевић, председнице Удружења рециклера Србије, наша земља нема довољно новца да у законском року од 12 месеци извезе опасне материје из прерађеног отпада на коначан третман у иностранство.

Према подацима ресорног министарства, издвајање за животну средину је 0,25 одсто бруто друштвеног производа, што је од 10 до 20 пута мање него у земљама ЕУ.

Еколошка такса од три одсто, која се директно наплаћује од загађивача, постоји и у нашој земљи. Процене кажу да се годишње наплати свега трећина. Лане је од еколошке таксе наплаћено 7,5 милијарди динара. Иако закони ЕУ прописују да се средства која се прикупљају од загађивача морају трошити за заштиту животне средине, за ту сврху у Србији, одређене су само две милијарде динара.

Од наплате еко -таксе Град Панчево зарадио је прошле године 360 милиона динара, што је за око 40 милиона мање него претходне.

Опширније на линку http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:652941-OPASNI-OTPAD-Zeleni-fond-cisti-otrove.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress