Главни проблем - суспендоване честице

Ваздух у Панчеву међу најзагађенијим у Србији

Заједно са још девет градова у Србији, Панчево је протекле године било међу најзагађенијим градовима у држави. То су показали подаци из извештаја Агенције за заштиту животне средине о квалитету ваздуха за 2018. годину.

Београд, Панчево, Ваљево, Краљево, Крагујевац, Смедерево, Косјерић, Суботица, Сремска Митровица и Ужице, су свртстани у трећу категорију чистоће ваздуха, што значи да су оцењени као прекомерно загађени. У свим градовима забележено је прекорачење вредности суспендованих честица ПМ10 и суспендованих честица ПМ 2,5.

Према извештају то су и главни загађивачи ваздуха у Србији. Суспендоване честице ПМ10 представљају прашину мању од 10 микрометара, а по саставу су смеша дима, чађи, прашине и киселине уз тешке метале попут олова, кадмијума, никла и арсена.

Настају као последица грејања, саобраћаја и индустрије. Уз њих иду још ситније честице ПМ 2,5 које носе тешке метале.

Агенција за заштиту животне средине у оквиру мерења загађености ваздуха бележи и присуство полена у ваздуху, а 2018. је полен амброзије био доминантан.

Оцена квалитета ваздуха даје се на основу годишњих концентрација загађујућих материја добијених праћењем квалитета ваздуха у институцијама на националном и локалном нивоу.

Ваздух прве категорије, што значи чист или незнатно загађен, у 2018. години дисали су грађани Новог Сада и Бора.
У ову категорију сврстан је и Ниш, али уз објашњење да у том граду није било довољног мерења суспендованих честица.

Подсетимо, Панчево је и 2017. године било шамипон по броју дана са прекорачењем граничне вредности загађења ваздуха у Србији.

 

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress