Високе концентрације суспендованих честица у ваздуху током зиме последица су индивидуалних ложишта, и саобраћаја

Тек 25 одсто домаћинстава у Панчеву се греје на гас

У граду раде на томе да се ложишта јавних зграда пребаце на гас, и кажу да се већина зграда греје на даљинско грејање.

Тек 25 одсто домаћинстава у Панчеву греје се на гас, показују подаци ЈП „Србија гас“. Од њих 13.000, тек 3.000 користи природни гас као енергент, који важи за еколошки најприхватљивије конвенционално гориво.

Од 30 школа на територији Града Панчева, њих десетак се још греју на лож уље. Када су градске институције и установе у питању, ситуација је „шарена“, каже Биљана Ђордан, енегртска менаџерка у Градској управи Панчево.

Примера ради, Центар за социјални рад топлоту добија преко чврстог горива, док се Народни музеј греје на течно гориво.

Високе концентрације суспендованих честица у ваздуху, али и џађи, током зиме последица су индивидуалних ложишта, и саобраћаја.

У граду раде на томе да се ложишта јавних зграда пребаце на гас, и кажу да се већина зграда греје на даљинско грејање. Град Панчево две године издваја и скромна средстава за субвенционисање гасних прикључака, што је такође још један корак ка квалитетнијем ваздуху. Ипак, решење за проблем који има велики број градова у Србији, Зденка Миљковић, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, види у државној политици.

„Уградња сензора на димњаке што постоји у свету, је једна од мера које се могу спровести, затим цертификација пећи, и котлова. Квалитет ваздуха је проблематичан и због саобраћаја, а и у том делу би држава требало да реагује“, истиче наша саговорница, и додаје да држава треба да одлучи да ли ће ова тема бити третирана као важна, или као социјална категорија.

Повишена концентрација суспендовани честица ПМ-10, и у нашем граду, потиче из углавном из два извора – сектора индустрије и индивидуалних ложишта. Ипак, како каже Зденка Миљковић, загађење из индустрија је сада под контролом.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: