Подстицајна средства за коришћење енергента

Суфинансирање прикључка за гас за 64 домаћинстава

Грађани ће о свом трошку морати да плате грађевиснке радове и геодетска снимања

У циљу побољшања квалитета амбијенталног ваздуха у граду Панчеву, Програмом буџетског фонда за заштиту животне средине града Панчева за ову годину планирана су подстицајна средства за коришћење гаса као енергента, у износу од 3, 6 милиона динара.

Као и прошле године средства ће се користити као помоћ за прикључење индивидуалних домаћинстава на гасну мрежу, а град ће издвајити 47.500 динара по домаћинству што је ове године целокупна цена прикључка, али ће грађани о свом трошку морати да плате грађевинске радове и геодетска снимања. Прошле године цена прикључка је била 110.000 динара са поменутим радовима, а локална самоуправа је суфинансирала износ од 50.000 динара.

Јавни позив отворен је од краја маја, а за средства је могуће пријвити се најкасније до 15. децембра или до утрошка средстава. Финансираће се власници стамбених индивидуалних објеката уколико испуњавају два услова – да се стамбени објекат налази на територијама месних заједница Горњи Град, Стрелиште, Војловица Топола, Стари Тамиш као и део Мисе и  део МЗ Центар у којима је изграђена улична гасна инфраструктура чији је власник мреже и дистрибутер ЈП “Србијагас”, и који су потписали Уговор о прикључењу објекта корисника система на дистрибутивну мрежу са ЈП “Србијагас” у току 2017. године и уплатили средства ЈП “Србијагас” за куповину типског гасног прикључка.

Како смо сазнали од Катарине Бањаи, градске већнице задужене за заштиту животне средине, до сада се за пријављено 49 грађана, а биће новца за још петнесторо (укупно 64).

Документација потребна за јављање на јавни позив је: попуњен Захтев за рефундирање дела средстава утрошених на куповину типског гасног прикључка (образац траженог Захтева се може преузети на сајту Града Панчева или преузети у Услужном центру града Панчева, Трг Краља Петра И 2-4, Панчево); копија Уговора са ЈП “Србијагас”; копија фактуре издате од стране ЈП “Србијагас”; копија признанице којом се доказује уплата за куповину типског гасног прикључка; копија или очитана лична карта подносиоца и копија платне картице за текући рачун.

Документација се предаје у Услужном центру града Панчева, у затвореној коверти на адресу: Градска управа града Панчева, Секретаријат за заштиту животне средине, Трг Краља Петра И 2-4, Панчево, са назнаком “Јавни позив за суфинансирање трошкова прикључења на гас”.

Рефундирање средстава заинтересованим грађанима, од стране града Панчева, вршиће се према редоследу поднетих захтева, најкасније до 15. децембра.

Одређени градови у Србији у циљу повећања енергетске ефикасности суфинансирају грађанима замену столарије, уређење фасаде, и гасне котлове. Град Панчево за замену дотрајале столарије издваја 1, 3 милиона динара, намењених школама, Месним заједницама и јавним установама, док за грађане још увек није отворена та могућност.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: