Напредује пројекат „Еко Тамиш-нови туристички производ"

Судије израђене, катамаран и бициклови набављени

Српска и румунска студија у оквиру међународног пројекта „Еко Тамиш-нови туристички производ” завршене су и српска верзија би требало да буде објављена на посебном порталу који је у изради (eko-tamis.com) већ наредне седнице. Израда студија је најважнији део посла у оквиру пројекта, саопштио је данас, 16. новембра, Драган Босиљ, в.д. директора РПК Јужнобанатског управног округа, на конференцији за новинаре одржаној у просторијама Привредне коморе.

Пројекат који је део Програма прекограничне сарадње Румунија-Србија, финансиран од стране Европске уније у оквиру инструмената за предприступну помоћ (ИПА II) представљен је почетком септембра, а данас су се партнери заједно са медијима поново окупили како би јавност известили о напретку пројекта.

Започет је у јуну, а обухавата читав ток реке Тамиш, од извора до ушћа у Дунав, што износи око 350 километара. Циљ пројекта јесте промовисање приобаља Тамиша као туристичке дестинације кроз оживљавање спортова као што су бициклизам, пешачење, спортски риболов и пецање. Превиђено је и постављање 6.025 комада мобилијара дуже целог тока Тамиша (клупе, столови, мостићи, канте за отпатке, инфотабле, путокази…).

Такође, биће набављени и катамарани, кануи и бицикли за изнајмљивање, и осматрачнице за птице.

„Јуче смо склопили уговор за набавку катамарана, а набавили смо и бициклове. За кануе ћемо морати да поновимо јавну набавку јер се ниједан понуђач није јавио на тендер. Такође, кренули смо и у разговоре са члановима локалних самоуправа које ће бити укључене у пројекат – Сечањ, Опово, Ковачица и Зрењанин”, објаснио је Борислав Вулић, пројект менаџер из Покрета горана Панчево, водећи партнер на пројекту.

Он је додао и да је почело мапирање терена за постављање мобилијара и да ће тај процес трајати целе зиме, док ће планиране обуке бити реализоване после Нове године.

Свој део посла завршили су и румункси партнери, који су такође израдили неопходан документ.

„Студија је идентифокавала 12 стаза за бициклове, и два места за постматрање птица, природне стазе за пешачење, катамаран, места за пецање, и плажу на Тамишу”, рекла је Сузана Стојановић, представница Асоцијације „Милтонија” из Темишвара.

Та Асоцијација ће бити задужена за организовање обука, док ће у нашој земљи на том задатку, као и на промоцији, радити Привредна комора.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress