Град Панчево обележио Светски дан заштите животне средине, 5. јун

Садња 45 садница јавора и награде за еколошки освешћене ђаке

Поводом обележавања Светског дана заштите животне средине, 5. јуна, у Панчеву је засађено 45 садница јавора. У Парку пријатељства, уз Тамишки кеј, саднице су посадили Катарина Бањаи, чланица Градског већа задужена за заштиту животне средине и енергетску ефикасност у Градској управи града Панчева и Данило Бјелица, директор ЈКП „Зеленило“ из Панчева.

Садња 45 јавора има своју симболику у броју, јер је овог 5. јуна тачно 45 година од када се обележава Светски дан заштите животне средине. 1974. године, на Конференцији у Стокхолму су се окупили представници 113 држава, који су потписали заједничку изјаву о потреби међународне сарадње у циљу заштите животне средине. Програм заштите је назван УНЕП, а предлог да се овај дан обележава управо 5. јуна, дала је делегација ондашње Југославије у чијем је саставу била и Србија.

Тема овогодишњег обележавања светског дана заштите животне средине је „Загађење ваздуха”, а земља домаћин је Кина. Циљ је да се предвиђеним глобалним и локалним активностима мотивише јавно мњење, да се покрену владе, индустрија, заједнице и појединци, како би се истражили обновљиви извори енергије и зелене технологије и како би се побољшао квалитет ваздуха у градовима и регијама широм света.

Проглашена је и школа победница 5. циклуса акције „Сакупи и уштеди – вреди“ коју реализују Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева и ЈКП „Хигијена“ из Панчева, завршене 31. маја. У акцији је учествовало 17 школа из Панчева и насељених места.

Највреднији су били ученици и ученице ОШ „Моша Пијаде“ из Иванова, сакупивши 39, 89 килограма амбалажног рециклабилног отпада по ученику. Друго место заузели су ђаци ОШ „Жарко Зрењанин“ из Качарева (11,64 килограма), док су ђаци ОШ „Бранко Радичевић“ из Панчева, прикупили 1, 90 килограма отпада по ученику.

Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева ће школи победници обезбедити термоизолационе фолије за стаклене површине, а у циљу афирмације енергетске ефикасности и бољих услова рада у учионицама, а све школе учеснице ће добити лопте које је донирао ЕКОСТАР ПАК д.о.о, из Београда, оператер за амбалажни отпад.

Термоизолационе фолије за стаклене површине штите од УВ зрачења, топлоте, бљештавила и стварају радни амбијент без одсјаја са глатких површина, екрана компјутера, зими враћају одређену количину топлотних зрака у унутрашњи простор;вумањују сунчев утицај, одбијају рефлексију сунчеве енергије, апсорбују сунчеву енергију и блокирају УВ зрачење; поседују дупли заштитни слој против гребања приликом прања и одржавања; обезбеђена је монтажа која подразумева: испоруку фолија, прање стакала, одмашћивање стакала, жилетирање стакала и уклањање свих последица монтаже; квалитет фолија потврђују сертификати: о здравственој исправности по стандарду Европске уније, ИСО 9001-2008, ИСО 14001-2004 и ОХСАС 18001.

Такође, ученицима четвртог разреда ће, већ традиционално, бити подељен нови број „Екопедије“, часопис који се бави очувањем природе и животне средине и који уређује и објављује поменути Секретаријат.

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: