Светски дан заштите животне средине, 5. јун у организацији Завода за јавно здравље Панчево

Повратак природи

Поводом Светског дана заштите животне средине, 5. јуна, Завод за јавно здравље Панчево организује неколико активности намењених деци, али и одраслима под називом ПОВРАТАК ПРИРОДИ. Све активности део су БУДИ манифестације.

На овај начин организатори желе да укажу на неопходан повратак природи и очување биљног и животињског света, са акцентом на важност свог живог света и важност унапређења квалитета ваздуха.

Циљ нам је да истакнемо да људи нису сами на овоме свету, да у природи морамо поштовати сав живот, и да је потребно да се из свог урбаног, модерног, виртуелног, технолошки често пренатрпаног света – вратимо природи“, стоји у саопштењу.

Програм:

4. јуна, 12 сати – ОШ „Бранко Радичевић”, у сарадњи са Центром за промоцију науке из Београда – отварање изложбе ИНТЕЛИГЕНЦИЈА БИЉАКА у жељи да ђаци нашег града овом занимљивом интерактивном изложбом ближе упознају живи свет биљака и доживе овај свет упознајући се са чулима биљака

Изложба ће бити отворена до 12.јуна, те организатори позивају школе да се организују и посете ову изузетно занимљиву поставку.

Истог дана, 4. јуна, од 12,30 сати –  двориште ОШ „Бранко Радичевић” – радионица за ученике од 5. до 8. разреда под називом КОЈЕ ЈЕ БОЈЕ ВАЗДУХ (у сарадњи са Регионалним центром за таленте и Ботаничком баштом Јевремовац) са идејом да се ђаци упознају са одликама ваздуха, како се може испитати квалитет ваздуха и како посматрањем лишајева и других биоиндикатора у природи можемо сами открити много тога о чистоћи ваздуха.

Од 18,30 сати истог дана (4.јуни) у фоајеу Културног центра Панчево, у сарадњи са Фото савезом Србије, свечано ће бити отворена Девета изложба еколошки ангажованих фотографија „Објективом кроз свет око нас“, која ове године има тему ПОВРАТАК ПРИРОДИ.

Уз богат културно-уметнички програм биће додељене награде за најбоље фотографије по избору селектора Фото савеза Србије.

Изложба ће бити отворена до 15.јуна.

У среду, 5. јуна, од 12 сати, у Еко павиљону Народне баште у сарадњи са Природњачким музејем Београд  – радионица за децу под називом ПАУЦИ И ЈОШ ПОНЕШТО, где ће се деца упознати са важношћу инсеката у природи, њиховом улогом, одговараћемо на питање откуда страх од инсеката, паукова, и правићемо луткице у облику инсеката.

У суботу, 8. јуна, од 12 сати,  у Градском парку у башти Олее у сарадњи са Удружењем пчелара и Кућом здравља Олеа – радионица ШТА ПЧЕЛЕ ЖЕЛЕ, са жељом да се деци приближи важна чињеница да на нашој планети нема живота без пчела. Биће представљено шта пчелари раде, где то пчеле крију мед, односно како изгледа кошница изнутра, шта све од пчелињих производа користимо у свакодневном животу, а онда ће се правити мали козметички препарати и здраве ужине на бази меда.

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: