Како се дише у граду

Поновно загађење ваздуха у Панчеву

Према подацима Агенције за заштиту животне средине, Панчево је већ три године заредом у трећој категорији – прекомерно загађен ваздух због загађења суспендованим честицама ПМ10 и ПМ2.5.

Последњих дана мониторинг ваздуха бележи високе вредности суспендованих честица ПМ10 и ПМ2,5 у граду Панчеву, због чега је ваздух оцењен као загађен, односно јако загађен. Подаци са мерних станица Ватрогасни дом и Војловица објављени на сајту Агенције за заштиту животне средине, показују да су и данас током пре поднева биле повећане концентрације суспендованих честица. Суспедноване честице пак нису праћене на мерној станици Старчево, где су вредности ових материја врло често високе.

Податке о загађењу ваздуха показују и грађански мониторнизи Иницијативе Одбранимо Теслу.

Загађење ваздуха током зимског периода нажалост није ништа ново у Панчеву. Према подацима Агенције за заштиту животне средине, Панчево је већ три године заредом у трећој категорији – прекомерно загађен ваздух због загађења суспендованим честицама ПМ10 и ПМ2.5.

У Извештају о стању животне средине за 2020. годину у Републици Србији, који је израдила Агенција за заштиту животне средине, пише и да су вредности приземног озона забележене на станицама Панчево Ватрогасни дом, где је било 40 дана и на станици Каменички вис-ЕМЕП са 33 дана. Према законској регулативи, током године дозвољен број дана са прекорачењем граничних вредности је 25. Додаје се да је највећи број дана са прекорачењем циљне вредности концентрацијa приземног озона у сезони април – септембар.

У Годишњем извештају о стању квалитета ваздуха у Републици Србији, наводи се да је Панчево међу градовима у Војводини имало најише дана са прекорачењем дневних концентрација ПМ10 – чак 119, од дозвољених 50.

Загађењем ваздуха у Панчеву бавили смо се у серији текстова објављених током ове године.

https://www.panpress.rs/zeleno/nema-nepravilnosti-ali-zasto-gradjani-i-dalje-udisu-otrove/

https://www.panpress.rs/zeleno/brojne-mere-sprovedene-a-pancevo-i-dalje-cesto-u-ljubicastoj-zoni/

https://www.panpress.rs/zeleno/individualna-lozista-glavni-zagadjivaci-vazduha-mere-jos-ne-daju-rezultate/

https://www.panpress.rs/zeleno/brdo-od-18-metara-smeca-u-ravnici-vise-od-pet-decenija-ugrozavanja-zivotne-sredine-i-zdravlja-gradjana-panceva/

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: