После 40 година

Почетак рекултивације Старе депоније

Сметлиште у употреби тачно 50 година

Несанитарна Стара депонија која се налази на само два километра од центра града, у Улици Димитрија Туцовића и на пет метара од реке Тамиш, експлоатише се тачно 50 година. Окружена је кућама, које су на најмањој удаљености од 100 метара.

Стара депонија формирана је без израде пројектне документације и без грађевинске дозволе, а почела са радом 1967. године без употребне дозволе. Њом руководи ЈКП Хигијена“ Панчево.

Иако је у октобру 2015. године отворена санитарна Нова регионална депонија на Доловачком путу, Стара депонија није затворена и на њу се и даље односи део комуналног отпада који настаје у индустрији.

У буџету за 2017. годину Град Панчево издвојио је 11 милиона динара за израду пројекта санације и рекултивацијe Старе депоније, а планирана је и изградња претоварне рампе која би се користила за претовар отпада из северних села и града у веће камионе за одвожење на Нову депонију.

Зденка Миљковић, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине Града Панчева каже за наш портал да се тренутно чека програм Фонда за заштиту животне средине, а затим ће се приступити расписивању тендера за посао израде пројекта.

„То мора да буде готово до 1. марта 2018. године након чега ће пројекат бити послат Министарству на усаглашавање. Наш интерес је да се, када се уђе у процес рекултивације, то што пре оконча и да се депонија приведе другој намени. Технологије санације су разиличите, а за Стару депонију ће се вероватно применити најједноставнији начин санације“, изјавила је Зденка Миљковић и додала да се до марта ове године очекује измена Правилника о санацији и рекултивацији депонија.

Стара депонија се простире на површини од 13 хекатара и 45 ари. Процене надлежних, још пре десетак година, биле су да се на њој може депоновати отпад још највише две године, а она и данас функционише. Тренутна висина депоније износи 12 до 15 метара, а према речима надлежних мерења на биотрновима који су постављени на телу депоније, показују да је ниво метана у дозвољеним количинама.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: