МЕЂУНАРОДНА ЕКОЛОШКА САРАДЊА

Панчевачке оранице чистије од холандских

Мониторинг тла показао да нема последица историјског и другог загађења

У Панчеву је одржан завршни семинар трогодишњег пројекта о мерама за смањење загађења дуготрајним загађујућим материјама који су спроводили Јапанска агенција за међународну сарадњу Џаика, еколошко удружење из области Хјога у Јапану, Хемијски факултет из Београда и Град Панчево. Реализација пројекта је факултету донела најсавременију опрему за анализу загађења, а Панчеву охрабрујуће резултате анализа тла.

Најважнији резултат трогодишње сарадње је налаз да су панчевачке оранице безбедне,  јер у њима има мање загађења него у неким развијеним пољопривредним државама Европе. Џаика је одабрала Панчево због тога што је ту земљиште било изложено дуготрајном индустријском загађењу, интензивној употреби пестицида, те НАТО бомбардовању.

Ово је била прва таква анализа загађења тла у Србији, а у будућности ће оне бити уобичајене, јер је јапанска влада опремила београдски Хемијски факултет најсавременијим апаратима за мониторинг.

Олга Шиповац из градског Секретаријат за заштиту животне средине изјавила је да је локална самоуправа након успостављања прелиминарне мерне мреже обезбедила средства у буџету и склопила уговор са акредитованом кућом која ће током ове године обавити две кампање мерења загађења.

Професор Такеши Накано са Универзитета у Осаки рекао је да су јапански партнери задовољни сарадњом и спремни су да је наставе на дугорочној основи.

Током претходне три године  један број младих Панчеваца је био обухваћен предавањима о значају заштите околине, а јапански стручњаци су одржали низ тренинга за представнике панчевачког Секретаријата за заштиту животне средине.

 

Dragan Vukašinović

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: