Поводом Светског дана вода, 22. марта

Отварање изложбе „Подводни свет“ сликара Алфреда Пезеља

У Градској управи града Панчева, у четвртак, 22. марта, у 12.00 сати биће отворена изложба „Подводни свет“, сликара Алфреда Пезеља поводом обележавања Светског дана вода.

Изложбу су реализовали: Секретаријат за заштиту животне средине, уз подршку Секретаријата за привреду и економски развој Градске управе града Панчева, као и панчевачког Културног центра који је помогао да се радови превезу.

Ова изложба ће бити постављена до 31. марта.

„Kао савремени европски град који претендује да буде лидер када је реч о еколошкој писмености, Панчево ће се током наредне деценије свакако фокусирати на одрживи развој и интегрисано управљање водним ресурсима за постизање друштвених, економских и еколошких циљева и спровођењу и промоцији повезаних програма и пројеката, као и на унапређивању сарадње и партнерства на свим нивоима, у циљу испуњавања међународно договорених циљева у вези са заштитом вода“, саопштавају из Градске управе.

Светски дан вода обележава се сваке године 22. марта.

Прве важне препоруке о проблемима у вези са водом и водним ресурсима биле су формулисане на конференцији Уједињених нација о водама, која је одржана 1977. године у Мар дел Плати у Аргентини. Већ након конференције Уједињених нација о заштити животне средине у Рио де Женеиру, Скупштина Уједињених нација  је резолуцијом од 22. фебруара 1993. одлучила да се 22. март сваке године обележи као Светски дан вода и да се на тај дан, широм света, посебно скрене пажња на проблеме у вези са водом и водним ресурсима, с тим да се сваке године обележава уз други мото. Тако је нпр. 1995. године светски дан вода обележен под слоганом: „Жене и вода“, 2004. године: „Вода и катастрофе“, а 2007. године: „Kако се носити с оскудицом“. Сваког дана просечна породица потроши око 50 литара воде на испирање тоалета, а један од шесторо људи на Земљи нема дневних 20-50 литара осигуране свеже воде. Да не помињем стравичан податак да свакодневно од последица недостатка воде умре 3.800 деце. Према проценама, више од  милијарду људи нема приступ питкој води, а 2 милијарде и 400 милиона људи живи без основних санитарних и хигијенских услова.

Зато је 2016. године Скупштина Уједињених нација једногласно усвојила резолуцију „Међународна деценија (2018-2028) за акцију – Вода за одрживи развој“, како би се ставио већи фокус на воде током наредних десет година.

 

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: