Тамиш ових дана мутан, и специфичног мириса

Несташица кисеоника у води довела до угинућа риба

Ових дана вода на Тамишу је тамно браон боје, са специфичним мирисом, а није ретко видети ни угинуле рибе на обали или које плутају по води. Разлог за то, је како су нас обавестили из Удружења спортских риболоваца и наутичара Тамиш, мањак кисеоника у води, настао због прекомерног стварања алги којима је такође потребан кисеоник, и због високе температуре воде.

Оливер Аџић, координатор рибочуварске службе Риболовачког савеза Војводине каже за наш портал да је у ниво кисеоника у води приликом мерења прошле недеље, био пет пута мање од минимума – износио је 0,8 милиграма по литри, а нормална концентрација износи 5 милиграма.

Он додаје да није било масовног угинућа раиба, али да се сва угинула риба из Тамиша сабирала у Панчеву, те је деловало да је доста рибе угинуло. Како каже, овква ситуација се дешава сваке године, и ове године број угинулих риба је за трећину мањи него прошле.

Аџић објашњава да је у питању природан процес, и да су анализе извршене од стране стручњака са Природно- математичког факутелета из Новог Сада, показале да нема спољних загађивача у води.

„Обавшетени су и покрајинска инспекција и министарство, али не постоји нешто што бисмо могли да урадимо да то сперчимо. Очекујемо да ће пасти још кише, да се расхлади вода, што се и десило у међувремену, па последњих неколико дана немамо нових угинућа. Стање ће се у потпуности нормализовати када се Тамиш скроз врати у корито“, објашњава наш саговорник.

Један од начина да се овакве појаве спрече је и одмуљавање реке, које би како каже Аџић донело добре резултате за биљни свет, али су у питању велике инвестиције које тренутно нису реалне.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress