Унапређење система енергетског менаџмента у Панчеву

Неколико значајних пројеката у сарадњи са Уједињеним нацијама за развој

Град Панчево био је домаћин обележавања Светског дана енергетске ефикасности, 5 марта, којем су присуствовали проф. др Милош Бањац, помоћник министра у Министарству рударства и енергетике и госпођа Маја Матејић из УНДП-ја, Портфолио менаџер за енергетику и менаџер пројекта.

Најпре је у Градској управи града Панчева одржан скуп са презентацијама у области енергетског менаџмента, а затим је отворена изложба “Сачувај енергију за лепшу планету”.

Светски дан енергетске ефикасности се обележава сваког 5. марта почев од 1998. године када је у Аустрији био уприличен први међународни састанак с фокусом на ову тему. Његова сврха је да подигне свест људи о неопходности смањења потрошње енергије кроз разумно и одрживо коришћење енергетских ресурса.

У име града Панчева, присутне је поздравио градоначелник Саша Павлов, указујући на значај Меморандума о сарадњи између Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и локалне самоуправе – Града Панчева у вези са унапређењем система енергетског менаџмента у Панчеву, а спроводи се кроз имплементацију пројекта енергетске ефикасности (ЕЕ) у Србији у сарадњи са Министарством рударства и енергетике Републике Србије.

„Задовољство ми је да констатујем да је већина активности дефинисаних Меморандумом о сарадњи реализована, али посебно истичемо активности у вези са развојем напредних функција ИСЕМ-а (информациони систем енергетског менаџмента), које се односе на аутоматски пријем података од снабдевача енергијом. Град Панчево је то успешно реализовао у сарадњи са ЈКП „Грејање“ и са ЈКП „Водовод и канализација“ и тиме је постао први град који има директан пренос рачуна у ИСЕМ базу за јавне објекте који су прикључени на даљински ситем грејања и потрошњу воде за све јавне објекте. Осим преноса рачуна успостављено је директно очитавање сатне потрошње за двадесетак јавних објеката за даљински ситем греајња и, за сада, за два објекта за сатну потрошњу воде“, рекао је градоначелник и истакао да је у Панчеву реализован велики пројекат грејања топле потрошне воде соларним панелима у Топлани Котеж, а протекле године кроз ИПА пројекта са Румунијом, извршена је енергетска санацију Хале спортова.

Такође, Панчево је један од првих већих градова који је урадио стратешки документ Програм енергетске ефикасности града Панчева за период 2018-2020. Све наведено нам даје основ за даља унапређења енергетског менаџмента у граду Панчеву.

Проф. др Милош Бањац обратио се присутнима и том приликом је објаснио Систем енергетског менаџмента.

„Поводом Светског дана енергетске ефикасности, уприличили смо једну овакву манифестацију у граду Панчеву. Два догађаја су повод посете Панчеву, један је у вези са системом увођења енергетског менаџмента, који је град увео пре неколико година и са ким имамо добру сарадњу. Кроз ту сарадњу спроведене су посебне обуке, не само енергетских менаџера, него и крајњих корисника система енергетског менаџмента, односно информационог система енергетског менаџмента“, објаснио је Бањац.

Програм је реализоаван у сарадњи са УНДП-јем, а о пројекту Уклањање препрека за промовисање и подршку систему енергетског менаџмента у општинама у Србији је говорила Маја Матејић, из УНДП-ја.

„Програм Уједињених нација редовно обележава 5. март Светски дан енергетске ефикасности. С обзиром на то да је енергетска ефикасност једна од кључних области деловања ради достизања циљева одрживог развоја под бројем седам, одрживе енергије за све“, навела је она.

О енергетском менаџменту у граду Панчеву, говорила је Биљана Ђордан, енергетска менаџерка Градске управе Панчево, док је аутоматски пренос података у ИСЕМ базу, представио Зоран Божанић, извршни директор техничког сектора у ЈКП “Грејање” Панчево.

Након презентација, господина Милош Бањац је свечано уручио сертификате полазницима обуке за ИСЕМ базу.

Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева, организовао је ликовни конкурс за ученике од петог до осмог разреда, а тема овог ликовног конкурса је „Сачувај енергију за лепшу планету“, а Министарство је у оквиру немачко-српске сарадње, уз подршку ГИЗ-а и КФW-а (Немачка развојна банка) припремило промотивне материјале: плакате, дечје мајице са промотивним слоганом „Сачувај енергију за лепшу планету“ и едукативне дечје друштвене игре на тему енергетске ефикасности, за  педесеторо ученика (мајице са промотивним слоганом и комплете едукативних друштвених игара „Играј за енергију“).

 

Једна од награђених је Сташа Чобановић, ученица петог разреда ОШ Ђура Јакшић“. Она је објаснила коју поруку је желела да пошаље својим цртежом:

„Да што мање трошимо енергије, како би нам било лепше у нашим градовима. Да мање користимо струју и мобилне телефоне, а  више да излазимо напоље“.

Њена вршњакиња Сања Костић нацртала је соларне панеле и поручила:

„Треба да чувамо енергију, да не користимо струју, већ сунчеву светлост. Сваког дана можемо доприности заштити животне средине, тако што ћемо на посао, у школ,у д аидемо пешке или бициклом, како не бисмо загађивали град.

Награде су уручили Саша Павлов и проф. др Милош Бањац, док је присутне на изложби поздравила секретарка Секретаријата за заштиту животне средине Градске управе града Панчева, Зденка Миљковић.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: