Пројекат „Центра за едукацију и транспарентност – ЦЕТРА“

Наше право на здравији ваздух

Информисање, едуковање и оснаживање грађанске заједнице да аргументовано утиче на побољшање квалитета ваздуха који дишемо

Удружење „Центар за едукацију и транспарентност – ЦЕТРА“ током ове године реализоваће у Панчеву пројекат „Наше право на здравији ваздух“, који је усмерен на информисање, едуковање и оснаживање грађанске заједнице да аргументовано утиче на побољшање квалитета ваздуха који дишемо.

ЦЕТРА је путем јавног конкурса одабрала и ангажовала пет младих истраживача и истраживачица, који ће анализирати План квалитета ваздуха Панчева за период 2015-2020 година, истраживати мере за побољшање квалитета ваздуха које су предузете пре доношења Плана, као и мере предузете по усвајању Плана и њихову успешност.

Након тога ће истраживачи/це креирати Извештај о процени успешности Плана квалитета ваздуха града Панчева за период 2015-2020, са прегледом уочених најозбиљнијих проблема у реализацији мера.
Истовремено, пројектни тим ће радити на развоју и формулисању Методологије за праћење процеса имплементације политика из области заштите животне средине на локалном нивоу. Овај аналитички документ је битан алат и „водич“ за сваки будући аналитички рад и у еx-пост процени локалних еколошких политика у нашој заједници. Као такав, овај пројектни резултат ће створити претпоставку за аргументовани и чињенично засновани притисак грађанског друштва на доносиоце одлука у будућем креирању и спровођењу локалних еколошких политика.

Креативно осмишљена мултимедијална пројектна кампања „Призори који одузимају дах – буквално“ предвиђа и јавни наградни фото конкурс за грађане, тако што ће на друштвеним мрежама грађани делити фотографије из свог окружења на тему загађености ваздуха, са специфичним хаштаг – ом #vazduhkojividim.

Три фотографије које буду имале највећи број гласова Панчевки и Панчеваца добиће пригодне награде.

У оквиру пројекта се предвиђа јавни позив, путем медија и канала друштвених мрежа, за организације цивилног друштва у Панчеву, које ће кроз радионице оснажити своје капацитете, способности, вештине и знања о процесу припреме, праћења и креирања локалних еколошких јавних политика заснованих на доказима.

Из удружења подсећају да је Србија прва у Европи, а девета у свету по броју смрти проузрокованих загађеним ваздухом.

Сваке године од последица загађености ваздуха у Србији умре у просеку 6.600 људи, док се процењује да више од пола милиона житеља Европе из истог разлога умре раније, подаци су Светске здравствене организације.

Према извештају Агенције за заштиту животне средине за 2019. годину, у Србији око три милиона људи живи у местима са веома загађеним ваздухом, што значи да скоро половина грађана и грађанки Србије удише прекомерно загађен ваздух.

У Панчеву квалитет ваздуха је већ деценијама оцењен трећом категоријом – презагађен ваздух.

Грађани реагују на загађење повремено, у зимским месецима када је проблем видљив и голим оком. Ваздух Панчева и даље највише загађују индустрија, индивидуална ложишта и саобраћај, наводи се у Плану квалитета ваздуха града Панчева за период 2015-2020.

Ваздух у нашем граду је током 2021, као и ранијих година, најоптерећенији суспендованим честицама ПМ 2.5 и ПМ 10, саопштавају из удружења и упозоравају да изложеност високој концентрацији ових честица доводи до озбиљних здравствених проблема. Читав низ медицинских студија указује на озбиљну узрочну везу између свакодневног излагања овим суспендованим честицама и повећаног броја респираторних, канцерогених и кардиоваскуларних обољења.

Примена усвојених ЕУ стандарда и норми у области животне средине и спровођење закона у Србији није на задовољавајућем нивоу, наводи се у многим извештајима и истраживањима, кажу у удружењу ЦЕТРА. Постоји одсуство транспарентности и одговорности јавних власти у поступцима процене утицаја на животну средину, посебно на локалном нивоу, што ствара амбијент у коме су могуће злоупотребе јавних овлашћења и последице по животну средину и природне ресурсе. Са друге стране, грађани, активисти и удружења која се баве заштитом животне средине често немају довољно знања и искуства да искористе дозвољене правне механизме и да заштите своја права.

Подсећају, да је Град Панчево током 2016. године усвојио План квалитета ваздуха за период 2015-2020. године, иначе основни документ на локалном нивоу, који треба да садржи низ мера за унапређење квалитета ваздуха. План није адекватно медијски јавно представљен и промовисан, а грађани и стручне организације цивилног друштва нису биле позване да учествују у његовој припреми. За наведени документ, чија је важност истекла 2020. године, нису спроведене, актом предвиђене, анализе или процене успешности. Будући да локалне власти имају обавезу да обезбеде транспарентност извештавања о стању животне средине у заједници, недостатак информација о усвајању овог Плана је онемогућио грађанску и стручну јавност да се адекватно укључи у процес припреме и усвајања, а касније да добије и извештај о његовој реализацији.

Управа града Панчева је, у септембру 2021. године, расписала тендер за израду новог Плана квалитета ваздуха. Јавност, поготову њен стручни део, нема информације о овом процесу, што отвара питање квалитета и адекватности решења која ће бити у њега уграђена.

Зато је важно да се локална стручна и шира јавност анимира и информише о овом процесу, чиме би се дао битан допринос у напорима за здравији и чистији ваздух у Панчеву, које се већ деценијама бори са озбиљним здравственим и социјалним импликацијама загађеног ваздуха.

Израду овог материјала је финансирала Влада Уједињеног Краљевства; изнети ставови нужно не одражавају званичну политику Владе Уједињеног Краљевства. Овај пројекат и кампања за чистији ваздух се реализује у оквиру програма подршке јавном заговарању „Истражи – Оснажи“ који финансира Влада Уједињеног Краљевства (Бритисх Ембассy Белграде), а спроводи Траг фондација.

 

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: