Извештај о стању животне средине за прошлу годину

На мерном месту Народна башта ваздух чак 205 дана са угрожавајућим концентрацијама ПМ10

Највећи утицај имају индустријска постројења базне хемијске производње, све интезивији саобраћај и индивидуална ложишта

Ваздух у граду Панчеву је током 2019. године, као и претходних година био загађен, оптерећен суспендовим честицама и чађи. На стање животне средине, како стоји у извештају за прошлу годину, који ће бити пред одборницима и одброницама у петак, 25. септембра, на седници Скупштине града, највећи утицај имају индустријска постројења базне хемијске производње, првенствено јер се налазе близу насељених места, као и на правцу доминантних ветрова. Такође, све интезивији саобраћај и индивидуална ложишта воде до све већег загађења.

У Панчеву се сваке године обезбеђују средства и спроводе мониторинзи квалитета ваздуха, воде, буке, а од 2017. и мониторинг земљишта.

Суспендоване честице су мерене на мерним местима Ватрогасни дом, Војловица, и Старчево. Средња годишња вредност од 40 микрограма по метру кубном, није прекорачена, али је број дана када је прекорачена дневна гранична вредност свуда прекорачен. Највиша концентрација ПМ10 од 665 милиграма по метру кубном, у односу на граничних 50 милиграма, забележена је на мерном месту Старчево, 14. октобра. То мерно место прво је и по броју дана са повишеним концентрацијама суспендованих честица – 73 дана, у односу на граничних 35, док је на станици Ватогасни дом и Војловица забележено 47, односно 46 дана са прекорачењем концентрације ПМ10.

Било је и прекорачења граничне вредности ПМ 2,5 на мерној станици Ватрогасни дом, док је у Војловици није било довољног броја мерења. У Старчеву није измерен ПМ2,5.

Мониторинг чађи који обавља Завод за јавно здравље Панчево на четири мерна места, показао је да је највиша концентрација чађи измерена у станицама на Новој Миси, затим на Стрелишту.

Мерења Завода показала су аларматно стање на мерном месту Народна башта, где је ваздух чак 205 дана био са угрожавајућим концентрацијама ПМ 10, а током 107 дана био је јако загађен.

Лекари Завода за јавно здравље напомињу да су чађ, ПМ10 и ПМ2,5 честице одговорне за многе штетне здравствене ефекте код људи, нарочито код деце, трудница, хроничних болесника, старих људи.

„Када су изложени загађењу људи са срчаним обољењима могу доживети бол у грудима, кратко и плико дисање, кашаљ, а загађење може повећати осетљивост и на респриаторне инфекције. Загађење се доводи у вези са повећаним бројем смртности код болесника који болују од картиоваскуларних и хрночиних респираторних болести. Дугорочна изложеност повећаним концентрацијама чађи може довести до појаве канцера плућа и дисајних органа“, стоји у извештају.

Предлаже се и низ мера за постизање бољег квалитета ваздуха, а то су гасификација, прање улица, уклањање депнија и смећа, унапређење примене алтерантивних извора енергије, проширивање уређених зелених површина и друго.

 

 

 

 

 

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress