Локалне заједнице ка Европској унији са „Банатске платформе“

Локалне самоуправе и цивилни сектор морају бити више укључени у процес преговора са Европском унијом, поручују организатори радионице „Учешће локалних заједница у преговорима Србије са ЕУ“

Значај укључивања целокупне локалне заједнице у преговорима Србије са Европском унијом и виши степен информисања у тој области, била је тема радионице у Градској управи, у оквиру пројекта „Банатска платформа“ који спроводи еколошки центар „Станиште“ из Вршца.

У сарадњи са Центром за едукацију и истраживање у медицини, екологији и социологији – ЦЕРМЕС из Панчева, у дискусији са представницима цивилног сектора, углавном еколошких удружења, било је речи о темама које се тичу заштите животне средине. С обзиром на то да Србију очекује отварање поглавља 27 – животна средина и климатске промене, предавачи су навели да је неопходно укључивање што више друштвених чинилаца у друштвеним реформама.

„Зашто не би било искориштено локално знање? Можете знати прописе на нивоу Србије или Европске уније, али не знате конкретне проблеме неког села или града у Србији, а који могу бити кључни у решавању проблема“ – каже Небојша Лазаревић из Центра за европске политике из Београда, сарадника на пројекту.

„Банатска платформа“ окупља 20 невладиних организација у 10 банатских градова и општина.

„Циљ радионице је да пружимо основне информације о преговорима са Европском унијом – ко са ким преговара и о чему. На округлим столовима се расправља о питањима битним за локалне заједнице у Банату, односно темама која се тичу поглавља 11 – пољопривреда, 12 – ветерина и заштита хране и 27 – заштита животне средине и климатске промене“- наводи Дејан Максимовић из Еколошког центра „Станиште“.

Пројекат подржавају Фондација за отворено друштво у Србији и Министарство пољопривреде и заштите животне средине.

Dunja Stojković

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: