Разговор са енергетском менаџерком Града Панчева Биљаном Ђордан

Како до енергетске ефикасности у локалној самоуправи

Школске зграде старе и енергетски неефикасне, у вртићима проблем старе кровне конструкције

Закон о ефикасном коришћењу енергије ступио је на снагу 2013. године, а права примена почела је крајем 2016. године. Наредне године локалне самоуправе, међу њима и Град Панчево добиле су енергетског менаџера/ку.

Тај посао у нашем граду обавља Биљана Ђордан, са којом смо разговарали о енергетском менаџменту, а поводом Светског дана енергетске ефикасности, 5. марта.

Она објашњава да је њен посао управљање, односно праћење потрошње енергије у јавним објектима, које су на буџету града.

Када је ступила на дужност, први посао је био систематско прикупљање података из свих школа, вртића, јавних установа, сакупљањем рачуна, што је како каже наша саговорница био велики посао. Податке је затим било неопходно убацити у ИСЕМ базу, коју је креирало Министарство енергетике и рударства.

Прикупљени подаци указали су на стање на терену, и били основ за писање Програма енергетске ефикасности, који је усвојен крајем 2018. године за период до 2021. године. Програм је како објашњава Биљана Ђордан, законска обавеза, а поред Панчева једино га је још Крагујевац израдио.

„С моје тачке гледишта одлично је урађен, и његова највећа вредност је што сада имамо неко почетно стање за сваки објекат. Такође, наведене су мере и предлози, за уанпређење енергетске ефикасности, а којом ћемо их динамиком реализовати зависи од јавних позива и новца“, каже Биљана Ђордан.

Како би се подигла свест о потреби уштеде енергије и домаћинском пословању прошле године одржане су обуке за домаре у школама и вртићима, а ове године те тренинге проћи ће директори школа. Ђацима једне школе биће одржано предавање о енергетској ефикасности.

Анализа објеката је показала да је највећи проблем спољна изолација, због чега је у великом броју зграда потребно заменити столарију, фасаду, и поравити кров.

Град већ неколико година издваја скромна средста за замену столарије у месним заједницима, јавно-комуналним предузћеима, и досад је то учињено на 15 објеката, а ове године за ту намену намењено је 900.000 динара.

И јавна расвета идентификована је као велики потрошач енергије, и због тога је замена сијалица ЛЕД светлима, добра инвестиција, сматра наша саговорница.

У Програму енергетске ефиксаности издвојени су објекти који троше много енергије и предложене су мере за смањење потрошње, углавном изолацијом објеката и заменом столарије. То су: вртић „Петар Пан“, основне школе „Бранко Радичевић“, „Свети Сава“, „Аксентије Максимовић“ Долово, Гоце Делчев, Јабука; Жарко Зрењанин Качарево; средње школе Техничка школа 23. мај, Никола Тесла, Машинска школа Панчево, Градска управа Панчево; Центар за социјални рад; и јавно осветљење. За те мере према рачуници потребно је  3,8 милиона евра.

Панчево има велики потенцијал за обновљиве изворе енергије: биоенергија, енергија ветра, геотермална енергија и енергија сунца, наводи се у Програму. Биомаса као обновљиви извор енергије је предложена мера за Центар за социјални рад, који сада за грејање користи угаљ, а потребно је да пређе на пелет. Када је у питању енергија ветра наводи се да су извршена истраживања која су показала да је у Долову ветар значајан ресурс, док је Омољица извор минералне воде.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: