Нема воље за уређење природног добра

Фантазија и маштања о Пескани

Уредити или затрпати бару?

Сезона купања је на измаку, а Панчевке и Панчевци и ове године имали су минималне могућности за освежење и спас од топлих дана, па су поново морали да се купају у суседним градовима и селима.

Један базен, неколико неуређених плажа на обали Тамиша и Дунава, и једно вештачко језеро – и ове године су као и претходних деценија чинили „широку“ палету могућности за купање.

Колико се улаже у уређење купалишта види се на терену – на плажама нема адекватне инфраструктуре ( тушеви, спасиоци и слично), а Градски базен изгледа потпуно исто као пре 30 година.

У оваквом стању, нереално је очекивати од градске власти да уложи у оживљавање новог купалишта, које нам је природа дала.

Реч је о бари „Пескана“, која се налази се између Спортског центра „Младост“ и Железничке пруге и пута Панчево – Вршац. Заузима површину од око 10.000 м2, а настала је експлоатацијом песка пре 100 година.

Данас овај простор изгледа као мочвара, јер је обрастао барским биљем, и високом травом и у потпуности је неприступачан за пешаке. Идеја да би од тог природног дара могло да се направи купалиште, па и спортско-рекративни центар настала је још пре 16 година. Тада је Дирекција за изградњу и уређење Панчева расписала конкурс за идејно решење. Пројекат је урадио „Енергоплан“, а захваљујући Богици Стакићу, грађанском активисти и оснивачу удружења Савез панчевачких сениора, који поседује тај пројекат, и ми смо имали увид у њега.

Пројекат предвиђа два решења: уређење постојећег простора као спортско-рекреативно језеро за купање са оптерећењем до 1.500 купача дневно, или као шеталишта.

Предвиђени су припремни радови, ископ за језеро, израда дијаграфме, облагање косина за плажу, црпна станица и одвод фекалних и преливиних вода, бунар сирове воде, довод питке воде, санитарни чвор, енергентско напајање, машинска опрема, уређење слободних површина око језера (озелењавање и мобилијар) за шта је процењено да је потребно 51,325,600.00 динара.

У другом случају улагања би била далеко мања и износила би 11,916,500.00 динара.

Према идејном решењу „Енергоплана“, осим уређених стаза, зеленила и шеталишта било би простора и за угоститељске објекте, попут кафића или ресторана, а језеро би се користило и за спортове на води и спортски риболов.

За 16 година није направљен ниједан корак ка остварењу ове, испоставило се, фантазије. Богица Стакић и његов колега Слободан Опачић су се 2012. године поново заинтересовали за ову тему, и обратили се тадашњој  Дирекције за изградњу и уређење Панчева. Образована је Радна група са задатком да обједини сву документацију на простору „Пескана“, изврши анализу исте, сачини предлог даљих активности ревитализације простора „Пескана“ и достави га са грађевинском  докуметацијом.

На тој причи се и стало, а наредних година и нова гарнитутра политичара обећавала је уређење Пескане. Тако су 2013. одвојена средства из буџета за израду пројектно техничке документације и за одмуљивања Пескане, па затим и 2016. године.

Тада је издвојено 44 милиона динара, али новац као ни три године раније није искоришћен већ пренамењен.

У Секретаријату за инвестиције Градске управе града Панчева кажу да нема најава да се новац за Пескану определи из буџета за 2019. годину, те да градски челници треба да одлуче шта са баром урадити – уредити је или затрпати. Напомињу да пројекат из 2002. године можда неће моћи да се искористи с обзиром на промену регулативе.

Како ствари стоје врло је могуће да изградња „Пескане“ победи Нову регионалну депонију у дужини изградње, која се градила 23 године. А можда улагање у природна добра и није тако добра идеја, већ хир појединих грађана и грађанки, којима остаје да маштају о уређеним језерима и рекама у граду.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: