Померање рокова

Да ли ће и када коначано бити затворена Стара депонија?

Током 2020. године Секретаријат за заштиту животне средине града Панчева средствима буџета града Панчева финансирао је израду Претходне студије оправданости за одабир решења за затварање и санацију Старе депоније. Током 2021. године потребно је спровести поступак јавне набавке за израду Пројекта за затварање и санацију Старе депоније, пише у Програму пословања ЈКП „Хигијена“ Панчево, које руководи овим сметлиштем. Потребно је и регулисање имовинско-правних односа са власницима парцела на којима је депонија, односно проналажење начина да се власници парцела сагаласе са израдом пројекта, пише у документу.

Након тога надамо се брзом решавању проблема финансирања превиђених радова, који ће коначно довести до санације овог сметлишта“, наводе надлежни у ЈКП „Хигијена“.

На платоу Старе депоније потребно је опремити мобилну сакупљачку станицу, односно уредити претоварни пункт – рампу за премештање отпада из мањих у већа возила како би се смањио број одлазака на Нову депонију, односно смањили трошкови транспорта отпада.

О свим овим корацима, прича се најмање последње три године уназад, али без икаквог помака. Како је наш портал писао у фебруару 2017. године, тада је град из буџета за 2017. годину издвојио је 11 милиона динара за израду пројекта санације и рекултивацијe Старе депоније, а планирана је и изградња претоварне рампе која би се користила за претовар отпада из северних села и града у веће камионе за одвожење на Нову депонију. И тада су били актуелни проблеми имовинско-правних односа, који очигледно још нису решени.

Несанитарна Стара депонија која се налази на само два километра од центра града, у Улици Димитрија Туцовића и на пет метара од реке Тамиш, експлоатише се тачно 50 година. Окружена је кућама, које су на најмањој удаљености од 100 метара.

Стара депонија формирана је без израде пројектне документације и без грађевинске дозволе, а почела са радом 1967. године без употребне дозволе. Њом руководи ЈКП Хигијена” Панчево.

Иако је у октобру 2015. године отворена санитарна Нова регионална депонија на Доловачком путу, Стара депонија није затворена и на њу се и даље односи део комуналног отпада који настаје у индустрији.

Стара депонија се простире на површини од 13 хекатара и 45 ари. Процене надлежних, још пре десетак година, биле су да се на њој може депоновати отпад још највише две године, али она и данас функционише.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress