У Градској бибилиотеци Панчево

Промоција романа Горана Марковића „Београдски трио“

У уторак, 23. април 2019. године у 19:30 сати биће одржана промоција романа Горана Марковића „Београдски трио“.

Гости: Горан Марковић, редитељ и аутор и Вуле Журић

О књизи:

У време преломних догађаја које је обележила резолуција Информбироа с краја четрдесетих година прошлог века у Југославији, један од службеника Британске амбасаде у Београду и главни јунак ове књиге био је и прослављени писац Лоренс Дарел. Неформалан као личност и непредвидљив као дипломата, Дарел се упушта у љубавну авантуру са женом једног високог руководиоца, који ће убрзо завршити на Голом отоку. Кад ускоро и његова жена доживи исту судбину, британски писац и дипломата учиниће све да је спасе и да се помогне њеној кћери, девојчици која је силом историјских неприлика остала без оба родитеља.

Са нескривеним референцама на Дарелов роман Александријски квартет, Горан Марковић исписује драматичну повест о љубавном троуглу која се одвија у послератном Београду. Он притом успева да нам сивило југословенске свакодневнице у епохи хладног рата прикаже очима једног странца, исплете уверљиву причу са познатим историјским личностима и тако на оригиналан начин осветли немиле догађаје и појединости из оскудних времена Информбироа.

Потресан и забаван истовремено, духовит, инвентивно компонован као колаж докумената, писама, дневника, Дарелових извештаја Форин офису, реферата логорских руководилаца централи Удбе, преписке британских дипломата, дешифорваних депеша, службених записника и сведочанстава, Београдски трио не испушта се из руке до последње странице.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: