У Културном центру Панчево

Промоција новог албума Влатка Стефановског

У суботу, 20. априла, од 20 сати, музичар Влатко Стефановски промовисаће свој нови албум „The Mother Tonguе“. Карте по цени од 1.000 динара могу се купити на билетарници Културног центра Панчева.

Влатко Стефановски рођен је 1957. године у Прилепу, у Македонији, у глумачкој породици. Почео је да свира гитару са 13 година. У касним тинејџерским годинама основао је групу „Леб и сол”, која је постала једна од најважнијих на музичкој сцени бивше Југославије. Бенд „Леб и сол” је издао 14 албума и обишао свет.

Од средине деведесетих година прошлог века, Стефановски је развио веома успешну соло каријеру. Снимио је изузетна соло издања, као што су „Цоwбоyс & Индианс”, „Сарајево”, „Влатко Стефановски трио”, „Кула од карата”, „Тхундер фром тхе Блуе Скy”, итд. Сарадња с Мирославом Тадићем на албумима „Крушево”, „Трета мајка”, „Ливе ин Белграде” и „Ливе ин Загреб” усмерила је ново светло на Влатков рад на акустичној гитари и његово даље истраживање македонске традиционалне музике.

У последњих неколико година свирао је и снимао широм света с многим врхунским уметницима као што су: Tommi Emmanuel, Stochelo Rosenberg, Gibonni, Jan Akkerman, Theodosii Spassov, Stefan Milenković, Kudsi Erguner, Bojan Z., Manu Katche, Toni Levin, Big Band of the Slovenian Army и многи други. Његови новији радови обухватају и музику за филмове, позориште и балет.

Као солиста Влатко је наступао и снимао с бројним оркестрима и ансамблима, као што су Лондонски симфонијски оркестар, MDR Leipzig Simfonijski orkestar, Филхармонијски оркестар Монте Карла, Tonkunstler оркестар из Беча, Симфонијски оркестар из Софије, Словеначка филхармонија, Студентски симфонијски оркестар из Скопља, „Fool Cool Jazz Big Band”, Биг Банд РТВ-а Љубљана, Биг Банд ХТВ-а, Биг Банд РТВ-а Србија.

Стефановски је познат по својој јединственој техници и тону гитаре. Са својим тријом наступао је широм света. Награђен је 2007. године докторатом honoris causa из области уметности на Универзитету Св. Кирил и Методије у Скопљу. Живи у Скопљу с породицом и поседује добро опремљен пројектни студио под називом „Esoteria Sound Studio”.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress