Почиње Екс театар фест

Позориште у акцији

Дом омладине Панчево представља  47. ЕКС ТЕАТАР ФЕСТ „ПОЗОРИШТЕ У АКЦИЈИ” који ће се одржати од 1–3. јуна 2018. године. У петак у Дворани „Аполо“ можете погледати представу „Другачије будни“ у сарадњи ЦЕКОМ из Зрењанина и Позоришта „11. мај“ из Јагодине од 12 часова, затим на Тгу Зорана Ђинђића трансритуални (буто) перформанс „Мандрагора“ Марка Нектана од 19 сати. Свечано отварање биће у 19.40 сати у Дворани „Аполо“ после чега следи представа „О с(а)вести“ Сање Крсмановић Тасић.

Други дан фестивала у Дворани „Аполо“ чека вас представа „Уједињење или смрт 1918.“ Народног позоришта Приштина у Грачаници од 19 часова.

Трећи дан у Атењеу младих од 16 и 17 сати гостује представа „Унутрашња светлост“ позоришта ПАТОС из Смедерева. У 18.30 сати у Дворани „Аполо“ можете уживати у dance-tech перформансу „Buffer“ у режији Изванредног Боба. Завршна представа, „Сумњиво лице“ Рефлектор театра, одиграће се на Летњој сцени Дома омладине Панчево, а у случају кише програм се премешта у Дворану „Аполо“.

Улаз на све представе је бесплатан.

Овогодишња фестивалска селекција издваја важан сегмент савремене позоришне праксе која настаје како на маргини, тако и у самом „мејнстрим” театру, а то је позориште с подједнаким естетским и активистичким квалитетом. Ова врста позоришта мотивисана је осетљивошћу уметника за проблеме у друштву и потребом да се допринесе њиховом решавању. Циљ активистичке представе јесте да утиче на начин размишљања гледалаца, промени њихове ставове и окуражи их да предузму реалну акцију.

Активистичка усмереност није једини облик акције који издваја ову врсту позоришта. Врло често представа настаје кроз креативну акцију – кроз директан, импровизован рад на сцени, без готовог текста и јасног наративног или поетског исхода ка коме се креће. По томе, активистичко позориште јесте и експериментално.

Такође, позоришни активисти с правом сматрају да је учествовање у драмским активностима – где је могуће исказати ставове и предузимати акције у условима драмске фикције – начин да се учесници, било да су уметници или не, оснаже за деловање у стварним околностима. У томе лежи акциона природа драмске креативности.

Програм који је пред вама истиче друштвеност позоришта и његову моћ да подржи реалну друштвену промену. Начини на које оно то чини, изрази које користи и поетски оквири који га надахњују, различити су; заједнички именитељ је, пак, тај да гледаоци не могу остати пасивни и да ћемо стога што смо у драмској причи препознали себе и тиме постали њен учесник, са седишта у аудиторијуму устати етичнији и храбрији.

На почетку овог кондензованог позоришног програма је сан – визија складног и срећног света у ком владају уважавање, подршка, солидарност и љубав. Хармонију тог света ремете људске слабости. Покретач морално позитивне акције је савест.

Подсетићемо се да су наш данашњи свет градили људи који су се поносили својим идеалима, били храбри да сањају велико, желели да промене свет, спремни да „моје” претворе у „наше” и решени да своје одлуке одговорно спроведу.

Погледаћемо затим у себе и пробудити своје унутрашње око – оно које није лако слагати. Понудићемо вам и прилику да прозрете површност спектакла који се наметнуо као доминантна култура у којој живимо.

И, током читавог фестивала, позивамо вас да водите дијалог с ауторима – да питате и говорите, да преиспитате њихове и браните своје ставове, да верујете и да сумњате.

На крају, наша је нада да ћемо сви постати „сумњива лица” – личности с интегритетом и снагом, носиоци промене, моћни борци за правичнији, равноправнији, моралнији, складнији и срећнији свет.

Саопштење

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: