Шести ПАФФ од 4. до 8. децембра

Панчевачки Филм Фестивал отвара дебитантски филм Марка Ђорђевића, у којем је једну од последњих улога остварио Небојша Глоговац

Шести интернационални такмичарски фестивал ауторског дугометражног и кратког филма, под називом Панчево Филм Фестивал биће отворен у среду, 4. децембра у 20,3 сати, у Дворани Културног центра Панчева, пројекцијом дебитантског филма редитеља и сценаристе Марка Ђорђевића „Мој јутарњи смех“, у којем је једну од својих последњих улога остварио Небојша Глоговац.

6. ПАФФ се ове године одржава од 4. до 8. децембра у Панчеву. Улаз на отварање, али и на све остале програме је бесплатан.

Поред тога што ће отворити 6. ПАФФ, филм Марка Ђорђевића биће и део такмичарског програма „Светионици“ у којем ће се, са још седам остварења различитих филмских облика и жанрова, борити за награду Светионик за најбољи дугометражни филм.

Филмови који ће се такмичити су и „Домовина је место у времену“, четворочасовни документарни есеј Томаса Хајсеа (који ће бити гост фестивала) о последњих 100 година немачке историје, који је светску премијеру имао на овогодишњем Берлиналу, а затим и освојио главну награду фестивала Висионс ду Реел; затим „Орослан“ словеначког редитеља Матјажа Иванишина, чији су претходни филмови приказани и награђивани на ПАФФу; потом филм „Америка“ Италијана Ђакома Абруцезеа, редитеља који је на првом ПАФФу имао ретроспективу својих кратких филмова; Katabatik Fisherman Деана Радовановића, младог редитеља чији филм ће своју домаћу премијеру имати управо на ПАФФ; филм „Sick Sick Sick“ бразилске редитељке Алис Фуртадо, који стиже у Панчево после премијере у Кану (претходни кратки филм ове ауторке је победник првог ПАФФ-а); затим остварење „Исус ће ти показати пут до аутопута“, апсурдни СФ трилер Шпанца Мигуела Љанса, и Новалисов „Плави цвет“ Бразилца Густава Винагреа, документарна исповест једног младића који кроз исповест гледаоцу покушава да помири своје наизглед екстремне жеље, идеале и ставове са друштвом и породицом који су га одбацили.

Жири који ће одлучивати о награди Светионик за најбољи дугометражни филм чине познати хрватски глумац Леон Лучев, затим Андријана Стојковић, српска редитељка веома запажених документарних и играних филмова, и Greg De Cuir Jr. независни куратор, писац и преводилац из Сједињених Држава са адресом у Београду.

Такмичарски програм „Рани радови“ чини 20 кратких филмова са свих страна света, победника већих и мањих фестивала, разних облика, жанрова и форми. Неки од филмова које ћемо приказати у овој селекцији су и вишеструко награђивани Последња слика о оцу Стефана Ђорђевића, „А сад се спушта вече“, Маје Новаковић, She Runs Qiu Yanga, All Inclusive Corine Schwingruber Ilić, али и филмови нове генерације филмаџија које су неке од својих првих филмских корака направили управо на ПАФФу, кроз рад младог жирија и волонтирањем на фестивалу; у питању су филмови Две Давида Мађара и Бамбиленд Данила Станимировића, Жири ове селекције традиционално чини група средњошколаца и тинејџера који ће кроз групни рад са менторком – познатом филмском редитељком Мајом Милош – одлучити о наградама за најбољи кратки филм (награда Димњак), режију, сценарио, мушку и женску улогу, камеру и монтажу.

У оквиру ревијалне и најпосећеније селекције, „Паффорама“, која представља пресек фестивалских хитова из претходне године, у великој сали Културног центра Панчева приказују се филмови Златна рукавица, нови филм немачког редитеља Фатиха Акина, који је овога пута снимио филм о серијском убици базиран на истинитим догађајима; Бели, бели свет Хлинура Палмасона, исландски филм премијерно приказан у Кану ове године; затим, победник Сарајево Филм Фестивала, Одведи ме негде где је лепо Ене Сендијаревић, прелепо снимљен и зачудан филм о девојци која одлучује да посети оца којег дуго није видела и проводи лето у Босни у којој дуго није била; Прекасно је за рану смрт чилеанске редитељке Доминге Сотомајор, која је за овај филм 2018. године добила Златног Леопарда за најбољу режију на фестивалу у Локарну, чиме је постала прва жена која је добила то признање.

Фестивал у недељу, 8. децембра, затвара филм који је добио две награде на последњем Канском филмском фестивалу – „То мора бити рај“, палестинског редитеља Елије Сулејмана. Пре пројекције, у 20 сати у Дворани Културног центра Панчева, биће одржана додела награда.

Музички програм чине DJ наступи сваке вечери у клубу Штаб Погон, а недеља је резервисана за ПАФФ Караоке, које ће се одржати у биоскопу Аполо.

Програм фестивала можете пронаћи на линку.

Редакција, РТВ

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: