Манифестација „Једна књига, један град – 2018"

Откривање феномена Елена Феранте

Манифестација „Једна књига, један град – 2018″, ове године се одржава од 2о. до 23. новембра. На овогодишњој манифестацији жене различитих професија покушаће да расветле фенонем Елене Феранте.

ПРОГРАМ:

Уторак, 20. новембар у 19 сати

Књижевни феномен Елена Феранте – вече посвећено издавачу
Ко је Елена Феранте и шта се све крије иза тог псеудонима? У чему је суштина њене тајновитости и како одржава приватност упркос великој популарности? Како је ова ауторка стигла до наше публике тако брзо након светске премијере романа? Како одржати динамику превођења једног тома годишње са несмањеном популарношћу? Због чега је важан књижевни опус Елене Феранте? Које све теме окупирају ауторку? На који начин Феранте види своје јунакиње? Које још ауторке Book-a штампа…?
Учествују: Иван Бевц, директор издвачке куће “Book-a” и Нађа Бобичић, књижевна критичарка
Уредница и модераторка програма: Драгана Младеновић, песникиња

Среда, 21. новембар у 19 сати

Моја генијална пријатељица – феминизам у делима Е. Феранте
Елена Фернате је списатељица која се у својим романима бави феминистичким темама и специфичностима женског искуства, као што су ограничења патријархалне породице, мушко насиље, потрага за женским идентитетом у светлу индивидуалних судбина јунакиња. Такође, један од централних лајтмотива у делима Елене Феранте јесу женско-женски односи: однос мајке и ћерке, али и смењивање ривалства и солидарности у односу између пријатељица…
Учествују: Јелена Лалатовић, Нађа Духачек
Уредница и модераторка програма: Јована Свирац

Четвртак, 22. новембар у 19 сати

Савремена српска феминистичка проза
Како изгледа српска књижевност и да ли је она феминистичка? Тема се бави анализом канона савремене српске женске књижевности, која настоји да прекине усмереност књижевног канона на стваралаштво мушких писаца и да га измени тако што ће преиспитати границе дефиниција историје и идентитета.
Учествују: Дубравка Ђурић (књижевница, уредница часописа Профемина), Владислава Петковић Гордић.

Модерира: Јасмина Топић, песникиња

Петак, 23. новембар у 19 сати

Историјска цртица – политичка и економска позадина романа Е. Феранте, место жена у покретању/подржавању промена
У 2018. години обележава се 50 година од Студентских демонстрација 1968. у Југославији. Слични процеси описани су у једном од романа Напуљске тетралогије. Криминал и корупција, лихварење, борба комуниста и фашиста, економска зависност сиромашних људи о новцу имућнијих квартовских фашиста која води и према политичкој послушности, све је то присутно у романима Елене Феранте, не само као симбол ширег друштвеног проблема, већ потпуно дословно јер се краци хоботнице који израстају из квартовског кафића браће Солара могу пратити до самог врха напуљске и италијанске политике. Каква је улога жене у покретању/подржавању политичких и економских промена (у свету, Италији, Еx Ју,Србији)?
Учествују: Миња Богавац, драматуршкиња и Марија Ратковић, новинарка

Уредница и модераторка програма Јована Глигоријевић, уредница недељника “Време”

Пратећи програм:

Четвртак, 22. новембар у 12 сати

Фурам феминизам –промоција истоименог приручника “Креативног центра”
Приручник „Фурам феминизам“ даје одговоре на питања која тинејџерке често постављају у том узрасту: зашто знамо више за спортисте и научнике, него за спортисткиње и научнице? Зашто мама поспрема кућу, а не тата? Зашто се у школским уџбеницима врло мало говори о достигнућима жена? Јунакиња књиге, тринаестогодишња Ликица, ауторка блога „Фурам феминизам“, уз помоћ старије сестре и тетке истражује ове теме и постепено сазнаје шта заиста значи бити равноправна. „Фурам феминизам“ садржи на крају и корисни појмовник феминистичких термина, из кога читатељке могу доста сазнати и о историјату овог важног покрета код нас и у свету.
Учествују: Ана Пејовић испред Креативног центра, представница организације Фемплатз из Панчева.
Води: Мима Гаврилов, историчарка уметности.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: