Књига мр Милорада Илића

Омаж др. Владимиру Алексићу, славном Панчевцу

Промоција књиге „Како је полетела Српска Спарта – Прича о др Владимиру Алексићу “, аутора мр Милорада Илића, након које следи отварање изложбе посвећене др. Владимиру Алексићу и историји ваздухопловства у Панчеву, биће одржана у четвртак, 17. октобра, у 19,30 сати, у Народном музеју Панчево. Улаз је бесплатан.
Књига и изложба представљају омаж др. Владимиру Алексићу, ренесансном интелектуалцу, славном Панчевцу који је само неколико година нако првог лета браће Рајт, узлетео у летелици коју је сам конструисао и изградио. Др. Алексић, пионир је и први летач у историји српског ваздухопловства, и зачетник богате историје авијације у Панчеву.
Осим тога, др. Алексић поседовао је и један од најсавременијих санаторијума, који се још почетком 20. Века могао мерити са најбоље опремљеним санаторијумима у Европи. Опремљен стујом, електричним осветљењем, топлом водом и канализацијом, рентген апаратом, готово 50 година пре остатка Панчева. Био је човек широких интересовања, песник, писац, музичар… говорио пет страних језика, а као одборник Муниципалног већа борио се за права својих суграђана. Први је поседовао аутомобил у Панчеву…
Један је од оснивача и председника Српског кола Узданице, чији је главни циљ био едукација и подизање српске националне свести и културе код омладине. Све у свему један је од најзначајнијих Панчеваца икад, у рангу са иконама Панчева, протом Васом Живковићем и др Светиславом Касапиновићем. Књига и изложба су права посластица за све оне који воле Панчево, његову богату историју и авијацију.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: