Летњи програм

Монодрама „Милунка“ у Народном музеју

У оквиру летњег програма Народног музеја Панчево, у петак, 18. августа, од  20 сати у дворишту Музеја биће изведена монодрама „Милунка“. У интерпретацији Весне Станковић, глумице Југословенског драмског позоришта, публика ће чути исповест хероине Српских ослободилачких ратова – Милунке Савић. Програм је бесплатан.

Монодрама „Милунка“ је лична исповест у првом лицу жене ратника. О животу и смрти, рату, Србији и њеној историји из угла жене борца. Прича почиње од њених девојачких дана које проводи у копаоничком селу Копрвници са родитељима, двема сестрама и болешљивим братом.

Целог живота има изразиту жељу да заштити слабе и угрожена и управо је то мотив да у ПрвЛетњи и балкански рат оде уместо брата, преобучена у мушкарца под именом Милун Савић. Неустрашива у свакој борби, приликом првог од девет пута колико је била рањавана, војска откирва њену тајну, али упркос свим војним правилима задржавају је у јединици.

Милунка Савић одликована је са 12 медаља и једина је жена на свету одликована фанцуским Ратним крстом са палмом. Након демобилизације, поред четири ћерке, храни и школује још тридесеторо деце радећи у Србији за коју се борилиа, као чистачица у банци.

Представа је проглашена за најбољу на Међународном фестивалу у Земуну 2015. године, а исте године добија и награду “Златни витез” на међународном фестивал у Москви.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: