Шеснаести празник књиге ове године биће посвећен аустријској књижевности

„Мајски дани књиге“ од 27. маја

Градска књижевна манифестација „Мајски дани књиге“ биће одржана од 27. до 31. маја, у организацији Градске библиотеке Панчево. Шеснаести празник књиге ове године биће посвећен аустријској књижевности.

Уз покровитељство Аустријског културног форума и града Панчева, у оквиру овогодишњег издања под слоганом Панчевачки књижевни валцер који ће се одржати у читаоници Градске библиотеке Панчево говориће Барбара Марковић, Елена Меснер, Рихард Шуберт, Јелена Костић Томовић и Мило Ломпар. Поред главног, биће организован и пратећи програм посвећен деци, а улаз на све програмске садржаје је бесплатан.

У понедељак, 27. маја у 19,30 сати манифестацију ће свечано отворити Књижевно вече Барби Марковић, савремене књижевнице у оквиру које ће, осим ње, говорити и професорка Јелена Костић Томовић.

Друге вечери манифестације, у уторак 28. маја од 19,30 сати биће одржано се Књижевно вече Елене Меснер и Рихарда Шуберта, а књижевно дружење са овим аустријским књижевницима биће прилика да посетиоци сазнају нешто више о њиховом стваралаштву, али и о том вековном сусрету култура.

Програм треће вечери манифестације који ће бити одржан у среду, 29. маја од 19,30 сати посвећен је феномену Томаса Бернхарда, једном од најзначајнијих аустријских писаца у оквиру књижевне трибине Бернхардови синовци или шта је данас Бернхард нама, а шта њима, о чему ће говорити Барби Марковић, Елена Меснер, Рихард Шуберт и Јелена Костић Томовић.

Осим разговора посвећених аустријској књижевности, овогодишња манифестација биће у знаку стваралаштва уважених српских аутора, те ће током пете вечери манифестације, у четвртак, 30. маја од 19,30 сати бити одржан Разговор о књизи Црњански – биографија једног осећања Мила Ломпара, а у програму ће учествовати аутор књиге и књижевник Вуле Журић.

У петак, 31. маја, биће промовисан нови роман Вулета Журића „Помор и страх“, уместо највљеное књиге Владира Табашевића „Заблуда Светог Себастијана“ јер је аутор отказао долазак.

Пратећи програм за децу обогатиће учешће БУДИ (Бијенале уметничког дечјег израза) фестивала и представљање квалитетних књига за најмлађе читаоце.

У уторак, 28. маја од 12 часова, Јасминка Петровић представиће књигу Баштованов сан у БУДИ павиљону смештеном у Народној башти. У среду, 29. маја, у Градској библиотеци Панчево у 12.00 часова одржаће се представљање књиге Илустрована биографија чика Јове Змаја Јелене Допуђ. У четвртак, 30. маја у Градској библиотеци Панчево у 12 часова Стефан Тићми и Немања Баћковић представиће књигу Ја сам Акико, за коју је Тићми добио награду Политикиног забавника. У петак, 31. маја од 12 часова у Градској библиотеци Панчево, Зоран Пеневски представиће своју књигу Сара и јануар за две девојчице која је проглашена за најбољи роман за децу и младе у 2018. години.

Као ни претходне две године ни овај пут неће бити организован Сајам књига, јер како кажу организатори велики издавачи нису заинтересовани да учествују на њему.

Програм

Понедељак, 27. 5. 2019.

Књижевно вече Барби Марковић

Учествују: Барби Марковић и Јелена Костић Томовић

(разговор води Вуле Журић)

Читаоница библиотеке у 19.30

Уторак, 28. 5. 2019.

Књижевно вече Елене Меснер и Рихарда Шуберта

Учествују: Елена Меснер и Рихард Шуберт

(разговор води Вуле Журић)

Читаоница библиотеке у 19.30

Среда, 29. 5. 2019.

Књижевна трибина Бернхардови синовци или шта је данас Бернхард нама, а шта њима?

Учествују: Барби Марковић, Елена Меснер, Рихард Шуберт и Јелена Костић Томовић

(разговор води Вуле Журић)

Читаоница библиотеке у 19.30

Четвртак, 30. 5. 2019.

Разговор о књизи Црњански – биографија једног осећања Мила Ломпара

Учествују: Мило Ломпар и Вуле Журић

Читаоница библиотеке у 19.30

Пратећи програм

БУДИ на Мајским данима књиге

Уторак, 28. 5. 2019.

Представљање књиге БАШТОВАНОВ САН

Јасминка Петровић

БУДИ павиљон, Народна башта у 12.00

Среда, 29. 5. 2019.

Представљање књиге ИЛУСТРОВАНА БИОГРАФИЈА ЧИКА ЈОВЕ ЗМАЈА

Јелена Допуђ

Градска библиотека Панчево у 12.00

Четвртак, 30. 5. 2019.

Представљање књиге која је добила Награду Политикиног забавника

ЈА САМ АКИКО

Стефан Тићми, аутор, и Немања Баћковић, Политикин забавник

Градска библиотека Панчево у 12.00

Петак, 31. 5. 2019.

Представљање књиге САРА И ЈАНУАР ЗА ДВЕ ДЕВОЈЧИЦЕ

Зоран Пеневски

Градска библиотека Панчево у 12.00

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: