У четвртак, 21. фебруара

Кустоско-уметничко истраживање КОЛЕКЦИЈА ДЕЦЕНИЈА у Панчеву

Мултимедијална изложба и кустоско-уметничко истраживање „Колекција деценија”, у реализацији Културног центра Београда и Културног центра Панчева, биће отворена у четвртак, 21. фебруара, у 19 сати у Галерији Милорада – Бате Михаиловића.

Том приликом публика ће моћи да погледа радове уметника Синише Илића, Надежде Новичић, Anssi Kasitonni, Karsten Konrad, Оливере Парлић, Дубравке Секулић, Љубице – Цуце Сокић, Anike Ström i drugih. Аутори истраживања су кустоси Зорана Ђаковић Минити и уметник Синиша Илић, у сарадњи с Иваном Маркез Филиповић, уредницом програма визуелних уметности и колекције Културног центра Панчева.

Идеја кустоско-уметничког истраживања „Колекција деценија” је отворена платформа која полази од промишљања и позиционирања колекције „Октобарски салон”, формиране око једне од групних изложби на културном простору бивше Југославије. Изложбе отварају питања како колекција утиче на уметничку сцену у свом окружењу, како је дефинише и како покреће даља уметничка размишљања и продукцију радова, као и какав је однос између радова који се налазе у колекцији и оних који гравитирају око исте. Како колекција функционише измештена из свог окружења? Постоји ли и какав је однос с другим колекцијама?

Кроз маркирање и успостављање различитих односа између уметничких радова, простора и контекста, садржај постаје „жива” структура која настаје и мења се у односу на непосредни друштвени контекст истовремено чувајући и документујући део једног периода уметничких и излагачких пракси, за који је, макар када је реч о Србији, изложба „Октобарског салона” имала важну улогу.

Током 2018. године део радова из колекције „Октобарски салон” добио је својства покретних културних добара.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: