Промоција књиге „Критички водич кроз српски филм, 2000-2017“

Критички текстови о играном дугометражном филму

У петак, 14. децембра у 19 сати, у Галерији Милорада Бате Михаиловића, биће промовисана књига „Критички водич кроз српски филм, 2000-2017“ аутора Ђорђа Бајића, Зорана Јанковића и Ивана Велисављевића.

Реч је о капиталном делу које садржи критичке текстове о српском играном дугометражном филму, а коју је своју премијерну промоцију имало у мају 2018. године. На промоцији у Панчеву учествују аутори, Ђорђе Бајић и Зоран Јанковић.

Филмски центар Србије с поносом представља „Критички водич кроз српски филм, 2000-2017“, јединствену књигу у нашој култури која садржи критичке текстове о свим српским дугометражним играним филмовима приказаним у редовној биоскопској дистрибуцији или на фестивалима у периоду од 2000. до 2017. године. Ово капитално издање написали су Ђорђе Бајић, Зоран Јанковић и Иван Велисављевић, предани и истрајни српски критичари млађе генерације, љубитељи српског и југословенског филма. Њих тројица имају дугогодишње критичарско искуство у штампаним и електронским медијима, а у свом критичарском раду специјализовали су се управо за српски филм.

Идеја-водиља приликом настанка књиге била је да се на једном месту нађу текстови о свим домаћим филмовима новог миленијума, те да се публици и стручној јавности пружи систематичан, прегледан и темељан увид у домаћу продукцију у том периоду. Циљ Критичког водича кроз српски филм је да се, у атмосфери општег и непролазног дисконтинуитета и (само)заборава, створи трајни осврт на домаћи филмски фундус из овог миленијума, и то на начин који у себи сједињује пет тенденција од кључне важности за једно овакво издање: филмофилију, прегледност, искрену бригу за српски филм и његову скорију баштину, озбиљност и аналитичност у основном тону и концизност својствену данашњем времену.

У главном делу књиге „Критички водич кроз српски филм, 2000-2017“ нашла су се 224 текста о исто толико дугометражних играних филмова, као и два текста о два дугометражна анимирана филма. Поред техничких детаља и фактографије, сваки текст садржи и синопсис, критичарски осврт, као и обиље других података (првенствено о рецепцији филма у земљи и иностранству, учешћу на фестивалима, наградама, гледаности у биоскопима, а ту су и изводи из критика других критичара).

Сви текстови у књизи богато су илустровани постерима и фотографијама из филмова, које је сакупила и припремила Маја Медић. Борут Вилд, један од водећих београдских графичких дизајнера, побринуо се за дизајн и прелом књиге, док је рецензент и писац поговора Ненад Полимац, најпознатији и најугледнији регионални филмски критичар. Критички водич садржи и додатак у коме се налазе текстови о дугометражним документарним филмовима, мањинским копродукцијама и независним, офф-филмовима. Књига има и речник мање познатих термина, као и обиман индекс за који се постарао уредник издавачке делатности Филмског центра Србије Мирољуб Стојановић. Све то у тврдом повезу, на безмало 500 страница.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress