Сваког уторка

Креативне радионица за децу до краја лета у Музеју

У оквиру летњег програма сваког уторка до краја августа у Народном музеју Панчево, од 11 сати биће организоване бесплатне дечје креативне радионице „Колаж – Животиње од папира“ које води Александра Милосављевић, козерватор рестауратор. Учешће је бесплатно, али због ограниченог броја места потребно је пријавити се на број телефона 066 280 533.

Радионица је покренута са циљем подстицања дечјег стваралаштва, креативности и развоја фине моторике руку, као и са упознавањем деце са разноврсним ликовним материјалима као и њиховом употребом. Програм је конципиран тако да подстиче имагинацију и дечју машту, а заснован је на дечјој радозналости, истраживачком духу и игри као најважнијем облику учења млађих и старијих узраста.

Кроз радионицу, деца ће развијати уметничке вештине и креативност, сарадњу и тимски рад, естетску перцепију и укус, самопоуздање и мотивацију. Основни уметнички елементи које ће деца упознати су: облици, боје, форме и композиција.

Посебна специфичност радионице је коришћење обојеног СУМИНАГАШИ папира. Суминагаши је графичка техника једног отиска или такозвана монотипија. Овај процес „плутајућег мастила“ је древна ликовна техника настала у Кини пре 2000 година, касније обилно коришћена у Јапану, Персији, Турској и средњевековној Европи. Суминагаши папир се још назива и папир са шаром мермера или „мермерни папир“. Посебно припремњене боје са разним додацима, се излију на водену површину, посебним алаткама се цртају шаре те се на то нанесе папир или материјал који остаје трајно осликан.

На радионици одржаној 18. јула, окупило се тридесеторо деце која су са лакоћом савладала предвиђени програм. Сви су са одличним разумевањем одабрали боју и структуру шаре суминагаши папира да би приказали крзно неке животиње, боју пера неких птица и слично, кажу у Музеју.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress