Омаж уметнику

Изложба слика „У додиру са природом слике – импресије из атељеа“ Пал Дечова

Радови из заоставштине уметника Пала Дечова, од понедељка 6. новембра, биће пред Панчевкама и Панчевцима, а свечано отврање заказано је за 19,30 сати, у Свечаној сали Народног музеја Панчево.

Изложба под називом „У додиру са природом слике – импресије из атељеа“, на којој ће бити приказани цртежи, слике, графике, колажи, објекти, конструкције насталих од 2010. до 2016. године представљају репрезенте позног Дечоовог стваралаштва.

Изложба се реализује у оквиру 47. Салона уметности Панчева, а аутор поставке је кустос историчар уметности Димитрије Јованов.

„Када погледамо на целину стваралаштва овог уметника, из перспективе обухватајућег и реконструишућег погледа, од његове „прве слике“ увиђамо увек њен, не наставак, изричито, у смислу настављања и изграђивања истог циклуса у сликама секвенцама, већ стални настанак у оквиру исте „велике слике“ – универзума једне слике. Линије родног тла, пејзаж схватан и осликовљен кроз боју – колористичка експлозија експресионистички наглашена или поентилистички рационализована и организована у пиктурални поредак, светови који настају визуелизацијом светлости, у којима уочавамо тела (геометријска), поља, настала ткањем и пунктирањем, полазећи од елементарних јединица, тачке, црте, мрље, гестуалних трагова… Све то чини одлике уметности Пала Дечова“, стоји у саопштењу организатора.

Изложба ће бити отворена до 6. децембра. Улаз је бесплатан.

Пал Дечов (1951-2016)
Рођен је 1951. године у Скореновцу (општина Ковин). Завршио је Академију ликовних уметности, ликовни одсек, у Новом Саду 1980. године, а постдипломске студије, одсек за сликарство, на Факултету ликовних уметности у Београду 1983. Цео свој век провео је у Опову, у којем је, као директор, успешно водио Галерију „Јован Поповић“ и Општинску народну библиотеку, створивши велику збирку савремене уметности. Као уметник заслужује значајно место у историји новије српске и југословенске уметности. Његов уметнички опус карактерише особен и истрајан рад, упечатљиво стварање, без лутања и несигурности. Имао је више десетина самосталних и преко двеста колективних изложби, и био учесник више ликовних колонија, у земљи и иностранству. Такође, ни успех није изостао, о чему сведоче многобројне награде и признања које је примио за уметнички рад.

 

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: