Вечерас у Народном музеју Панчево

Изложба посвећена Стефану Првовенчаном

Изложба „Од владара до светитеља – осам векова од крунисања Стефана Првовенчаног”, биће отворена вечерас, у 19 сати у Народном музеју Панчево. Коауторском изложбом Светлане Месицки, кустоса етнолога и Гордане Стојанов, сликара конзерватора уједно ће бити обележено и 94 године од оснивања Музеја.

Поставку ће отворити др Ивана Спасовић из Архива САНУ, а наступаће и Панчевачко српско црквено певачког друштво.

Мошти Стефана Првовенчаног сељене су у току наше историје по многим манастирима. Податак да су у периоду 1790 – 1791. биле похрањене у Панчеву, завређује обележавање овог значајног датума за нашу историју.

На изложби ће бити изложена и икона Стефана Првовенчаног из ризнице Храма Успења Пресвете Богородице из Панчева, радови студената треће године црквеног сликарства Академије Српске православне цркве у Београду, а захваљујући Радио телевизији Србије публика ће моћи да види и костиме из серијала Немањићи – рађање српске краљевине.

Династија Немањића, чији је зачетник Стефан Немања, владала је Србијом више од 200 година и током своје владавине подигла је велики број цркава и манастира, од којих многи и данас плене лепотом и представљају највредније тековине целокупне српске културне и духовне баштине, а неки од њих уврштени су и на Унескову листу светске баштине.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress