Избор филмова са ФЕСТ-а

Филм „Рај“ Андреја Кончаловског (Русија, Немачка) је на програму Културног центра у понедељак, 13. марта од 19.30. Карта кошта 250 динара.

Филм прича потресну причу о три личности – Олги, Жилу и Хелмуту, чији се путеви укрштају усред ратних разарања. Олгу, руску аристократску имигранткињу и припадницу француског Покрета отпора, током изненадне рације хапси нацистичка полиција због скривања јеврејске деце. У затвору упознаје Жила, француског нацистичког колаборационисту који је задужен да истражи њен случај. Жила Олга привлачи и он јој нуди благу казну у замену за сексуалне услуге. Иако Олга пристаје, њене наде у слободу брзо бледе када догађаји пођу неочекиваним током. Одведена у концентрациони логор, Олга је гурнута у паклени живот. На њено изненађење, ту јој се пут укршта са високим немачким СС официром Хелмутом, који је некад био лудо заљубљен у њу и још увек гаји иста осећања. Између њих се поново упали стари пламен и они се упуштају у настран и деструктиван однос. Хелмут одлучује да спасе Олгу и нуди јој бекство. Међутим, како време пролази и назире се пораз нациста, Олгина представа о рају се неопозиво мења.

Снимљен у црно-белој техници, са изразитом аромом кинематографије Златног доба, овај филм елегантно слика ратну стварност и последице учињених избора.

Филм „Дивни дани у Аранхуезу “ Вима Вендерса (Француска, Немачка, Португал) је на репертоару Културног центра у уторак, 14. марта у 19.30. Цена карте је 250 динара.

Диван летњи дан. Врт. Тераса. Жена и мушкарац седе за столом под дрвећем, уз лагани поветарац. У даљини, на широком обзорју, обриси Париза. Почиње разговор: питања и одговори између жене и мушкарца – о сексуалним искуствима, детињству, успоменама, сржи лета и разлици између мушкараца и жена. Илуструје и једно и друго, мушку и женску перцепцију. У позадини, у кући из које се излази на терасу, према њима двома, седи писац, смишљајући њихов дијалог и записујући га. Или је, пак, обрнуто?

Panpress

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: