Прва самостална изложба Бориса Станића, панчевачког стрип аутора

„Даћа и други радови”: Прича о старом Банату

Наш суграђанин Борис Станић, стрип аутор, представиће јавности своје радове на изложби „Даћа и други радови”, у среду, 4. септембра у 20 сати, у простору Агенције КомуникАрт у Панчеву (Војводе Живојина Мишића 6, у пасажу).

Борис Станић ће на изложби у КомуникАрту представити свој управо завршени стрип „Даћа” о старом Банату, настао по мотивима приповетке Милете Јакшића. За овог аутора Банат је место „личне, интимне митологије, настало мешањем представа из прича о прецима с мамине стране, Банаћанима, сећањима на одрастање у Маргити, и архетипских визија из филма Саше Петровића „Биће скоро пропаст света’”.

О стрипу „Даћа” Станић каже:

„Стрип је настао из жеље да материјализујем ове слојеве свести, а приповетка ‘ Даћа’ Милете Јакшића, нашег помало заборављеног писца чији су језик и поетика блиски мојим, била је управо основа за којом сам трагао, будући да овај пут нисам хтео сам да пишем сценарио, већ да урадим стрип према неком постојећем наративу”.

Аутор ће изложити и своје цртеже који представљају неколико различитих Целина. Такође, он ће по први пут представити и своје песме, у штампаном формату.

„Оне су до сада биле поетске и стилске вежбе. Настајале су из жеље да самог себе забавим, себи дам одушка, или да продубим своју уметничку осетљивост. Међутим, оне сада постају аутономна форма, коју намеравам и даље да развијам”, најављује Станић.

Панчевачки аутор Борис Станић до сада је објавио четири стрипа – Атентат – с оне стране патње, Бесна кобила (2015), Радосав – храстово лишће, Комико (2015), Радосав – јутарња магла, Комико (2011), Блатиште, Електрика (2011). Поред радова које ће изложити у Комуникарту, тренутно црта и неколико нових стрипова. Завршио је сликарство, након чега се вратио стрипу као „својој првој љубави”.

Његов „Атентат”, графички роман у коме приказује Сарајевски атентат и последње дане Гаврила Принципа, пре две године је познати британски историчар стрипа Пол Гравет уврстио на годишњу листу 50 најбољих стрипова из целог света.

Поставка ће бити отворена до 19. октобра, од 9 до 15 сати, радним данима.

Изложба „Даћа и други радови” је прва самостална продукција агенције КомуникАрт, која се специјализовала за односе са јавношћу у области уметности и културе. КомуникАрт је такође био један од потписника француско-српског споразума о сарадњи у области културе и стрипа, у оквиру недавне посете француског председника Емауела Макрона Србији.

 

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: