Четири дана фестивала

Осам џез састава са домаће, европске и светске џез сцене

21. Панчевачки џез фестивал, у организацији Културног центра Панчева, почиње у четвртак, 1. новембра и траје до недеље 4. новембра. У оквиру четири фестивалска дана, наступиће осам састава са домаће, европске и светске џез сцене, који на најбољи начин репрезентују тематски програме: Europe grooves, Art of the trio, Jazz around the world i Jazz emotions.

Прве фестивалске вечери, 1. новембра, наступа тромбониста Đanluka Petrela, један од најзначајнијих музичара италијанске џез сцене, заједно са вибрафонистом Paskvaleom Mirom и искусним бубњаром и Mikeleom Rabiom, у „бонус“ формацији, по специјалном позиву за 21. Панчевачки јазз фестивал. Исте вечери наступа и бечки трио Cafe Drechsler, који ће публици представити повратнички албум „And NOW…Boogie“, објављен 2017. године.

Друге фестивалске вечери, 2. новембра, у дворани Културног центра Панчева, гостује Rudresh Mahanthappa у трио постави Indo-Pak Coalition активној већ десетак година, у сарадњи са Rezom Abasijem на гитари и бубњарем Denom Vajsom. Исте вечери наступа и трио мађарског саксофонисте и композитора Криштофа Бачоа – Kristóf Bacsó Triad.

Треће фестивалске вечери, 3. новембра, у Дворани културног центра Панчева, наступају музичари са домаће и светске џез сцене: познати амерички гитариста Ralf Tauner, Schime Trio + One & Enrico Zanisi, као и израелски џез састав Oded Tzur Quartet.

Премда већ у озбиљним ветеранским годинама, гитариста Ralf Tauner је и даље у одличној свирачкој, аранжерској, и композиторској форми. Неуморно издаје нове албуме у форматима којима је тихо и ненаметљиво покорио музички свет, и оставио неизбрисив траг у срцима љубитеља акустичне гитаре. Schime Trio је прави модеран мејнстрим џез бенд данашњице, какав смо дуго чекали да се појави у Србији. На концерту у Панчеву придружиће им се италијански пијаниста Enriko Zanisi, припадник млађе генерације модерног италијанског џеза. Саксофониста Oded Cur, познат по сарадњи са фантастичним пијанистом Šaijem Maestrom, представиће своје нове композиције у оквиру 21. Панчевачког јазз фестивала.

Америчка џез дива, Cecile McLorin Salvant, наступа у оквиру завршне фестивалске вечери 21. Панчевачког Џез фестивала, 4. новембра, уз пратњу Clayton-Hamilton Jazz Orchestra. Ако волите Били Холидеј, Елу Фицџералд или Сару Вон, звучаће вам запањујуће с којим самопоуздањем и уверљивошћу млада Сесил улеће на „њихов терен”. И не само то – њена сценска харизма, стајлинг, смисао за драматургију наступа, виртуозност у служби музике и причања приче, чине је једним од најатрактивнијих концертних извођача нашег доба. Да концерт у Панчеву буде још ексклузивнији, побринуће се један од најдуговечнијих активних биг бендова у џезу – „The Clayton-Hamilton Jazz Orchestra”, који у Панчево долази у постави састављеној од деветнаест чланова.

21. Панчевачки јазз фестивал одржава се уз покровитељство Града Панчева, Министарства културе и информисања Републике Србије и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, а уз подршку Амбасаде Сједињених Америчких Држава, Италијанског института за културу, Аустријског културног форума, Колегијума Хунгарикума и Амбасаде Израела у Србији.

Саопштење

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: