ВОДИЧ КРОЗ ЖИВОТ

Како дете постаје насилно

Размажена, занемарена и злостављана деца су најчешће агресивна.

Понашање деце зависи од васпитања и система вредности који имају родитељи. Наследне предиспозиције су само оквири у којима се дете развија под утицајем родитеља и околине. Да ли ће дете бити агресивно или не, зависи од стила васпитања који родитељи примењују. Размажена, занемарена и злостављана деца су најчешће агресивна.

Размажена деца не прихватају препреке у задовољењу својих жеља и зато су склона отимању и изливима беса.

Занемарена деца скрећу на себе пажњу негативним понашањем зато што кад су мирни нико не обраца пажњу на њих.

Злостављана деца су пуна беса и испољавају га тамо где смеју, а то су вршњаци.

Када се на ове унутрашње факторе дода утицај медија, игрица и вршњака, онда добијамо понашање које је деструктивно и за дете и за околину.

Уколико је дете васпитавано са пуно љубави, поштовања и дисциплине и ако има систем вредности у ком поштује и себе и друге, утицај медија неће бити значајан.

Родитељи малолетне деце су одговорни за њихово понашање и зато уколико дете има проблем са агресивношћу, потребно је радити са родитељима. Наравно, они нису расположени за рад на себи, јер да јесу, вероватно не би ни дошло до овог поремећаја у понашању код деце. Они, и уколико затраже помоћ стручњака, обично желе да он поправи дете као неку ствар, а не желе да се и они укључе.

Родитељи обично затраже помоћ кад дете буде агресивно према њима. Овде се јавља још један фактор агресивности, а то је родитељска немоћ, односно недостатак ауторитета. Уколико се не створи однос у најранијем узрасту детета, проблеми се увећавају са одрастањем. Ауторитет се не ствара страхом него обостраним уважавањем, љубављу и јасним границама. Пошто је код нас у друштву епидемија размазености код деце и пошто ни школе више немају ауторитет, агресивност је у порасту.

Кажњавање је мера која даје само делимичне резултате. Потребно је код агресивног детета створити другачији однос према себи и другим људима и свету који га окружује. Треба радити на развијању емпатије и система вредности у коме ће детету бити важно како се понаша у друштву. Агресивна деца се друже међу собом, зато што прихватају једни друге, а свака особа жели да буде прихваћена. Они ће променити своје понашање само ако ће они имати последице. Тако на пример ако неки делинквент добије посао који му се јако допада, може да промени потпуно понашање у тој средини и да буде послушан и вредан.

Агресивност код деце се може смањити само заједничким радом родитеља, васпитача и друштва у целини. Медији могу да помогну садржајима који пропагирају васпитне методе за родитеље и наставнике, а друштво тако што ће омогућити да васпитачи и наставници имају ауторитет.

Svetlanka

Пише: Светланка Кнежевић, психотерапеут

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: