Аутономни женски центар поводом Међународног дана борбе против фемицида

Жене у Србији изгубиле поверење да ће их институције заштитити

Подаци изнова потврђују да жене у Србији убијају њихови садашњи и бивши супружници и партнери

Поводом Међународног дана борбе против фемицида, 6. децембра, Аутономни женски центар подсећа да је ове године у Србији убијено 28 жена, девет ватреним оружјем, исто толико њих усмрћено је ножем, претучене/задављено је њих седам, а у по једном случају убијене су чекићем (мацолом), дрвеном мотком и секиром.

Као и претходних година, и даље су жене старије 46 година у већем ризику да буду убијене (њих 20), не само у породично-партнерском односу, него и као последица покушаја силовања у коме је жена пружала отпор.

Подаци изнова потврђују да жене у Србији убијају њихови садашњи и бивши супружници и партнери (у 20 случајева), синови (2), очух и пасторак, са којима су живеле у истом домаћинству (у 17 случајева).

Убиства две младе жене су се десила у кратком временском року након што су напустиле насилне партнере, због чега изнова подсећамо да је за жену најопаснији моменат да буде убијена онај када саоштава своју одлуку насилном партнеру да ће да га напусти или пријави, односно након што га је напустила. Једна жена је претучена од стране свог ванбрачног супруга и његова два брата, а у два случаја учиниоци насиља су убили две жене, па себе. 10 убица жена је након убиства/убистава извршило самоубиство, а један је покушао“, наводе у АЖЦ.

Околности у којима је у 2023. години убијено 25 жена, две девојчице и једна транс девојка, а да се у само четири случаја може са сигурношћу тврдити да је насиље било раније пријављивано, говоре о томе да су жене у Србији изгубиле поверење да ће их институције заштитити.

„Стога, забринуте због овако великог броја убијених жена које никада нису пријављивале насиље, иако се из новинских чланака могло прочитати да су примарна породица и пријатељи убијене жене годинама уназад знали да она доживљава или је доживљавала насиље позивамо све грађанке и грађане који познају жене које живе у насиљу да их охрабре да се јаве женским организацијама које пружају помоћ и подршку. Животи жена које живе у насиљу могу бити спашени ако им укажемо на то шта су ризици од убиства и тешког повређивања и ако им покажемо како да направе свој безбедносни план, напомињу из организације“.

Аутономни женски центар, Жене у црном и Дах театар из Београда, уз подршку удружења жена Анима из Ђулића, данас су организовали уличну акцију на Тргу Републике, како би позвали све грађанке и грађане који познају жене које живе у насиљу да их охрабре да се јаве женским организацијама које пружају помоћ и подршку.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: