Почиње кампања „16 дана активизма против насиља над женама“

Зауставимо насиље над женама одмах

Треба да радимо на подизању свести јавности о важности препознавања, превенције и пријављивања насиља, да поручимо свима да не окрећу главу ако сумњају да су били сведоци насиља, јер насиље није приватна ствар

Данас се обележава Међународни дан борбе против насиља над женама. Подаци панчевачког удружења грађанки FemPlatz говоре да је ове године од јануара до половине новембра, у Србији убијено 19 жена. Статистика ипак показује да се број убијених жена смањује из године у годину – 2020. године убијено их је 26, а 2019. њих 30, што значи да су закони које је држава донела допринели превенцији насиља, закључила је Вања Мацановић из Аутономног женског центра, гостујући у јутарњем програму Прва ТВ.

Она је изнела податак да је свака седма жена пријавила насиља надлежним институцијама, а да очигледно оне нису адекватно реаговале. Вања Мацановић каже да забрињава још више што се велики проценат жена никада није обратила за помоћ, јер очигледно и даље немају поверења у институције. Ипак, напомиње она, жене се увек могу обратити организацијама које пружају подршку жртвама насиља, како би добиле информација која су њихова права.

СОС телефон Аутономног женског центра је 0800 100 007, а жртвама је доступна и бесплатна правна помоћ

Према подацима Прихватилишта за жене и децу жртве насиља – Сигурне куће Панчево, током 2020. године у тој установи је збринуто 52 корисника и корисница, од тога 24 жене и 28 деце,.

Подаци објављени у оквиру Извештаја о пословању Центра за социјални рад Солидарност Панчево који руководи Сигурном кућом, у 2020. години, највећи број жена смештених у Сигурнoj кући је имало између 18 и 30 година (50 одсто), док жена старијих од 55 године прошле године није било.

Највећи број њих је смештен за малолетном децом (њих 16, а шест без), узраста од 0 до 2 године и од 6 до 10 година. Сва смештена деца наводе обилке злостављања од стране очева, било да спонтано говоре о томе как осу се очеви понашали према њима било да о томе говоре браћа и сестре или мајке.

Већина жена смештено је због претпљеног насиља (85 одсто) из ванбрачне заједнице, а мањи проценат је био у браку (22 одсто). Насиље од партнера претпрело је скоро 90 одсто смештених жена у Прихватилишту.

СОС телефон Сигурне куће Панчево 0800 100 113

Председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић рекла је данас да Србија има готово заокружен нормативно-стратешки оквир у области родне равноправности, са усвојеним Законом о родној равноправности, Стратегијом за родну равноправност и Стратегијом за спречавање и борбу против родно заснованог насиља над женама и насиља у породици.

Подсетила је да се насиље „јавља у разним облицима и није увек једнако видљиво и лако препознатљиво, али управо то разлог зашто треба да радимо на подизању свести јавности о важности препознавања, превенције и пријављивања насиља, да поручимо свима да не окрећу главу ако сумњају да су били сведоци насиља, јер насиље није приватна ствар“.

Србија и ове године, како се наводи у саопштењу, учествује у глобалној УН кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“ и низом активности и догадјаја поручује да је „родно засновано насиље недопустиво и да му се мора стати на крај“.

Низом активности чији је циљ подизање свести јавности о размерама насиља према женама и важности превенције свих облика родно заснованог насиља, Координационо тело за родну равноправност Владе Србије се данас прикључује обележавању 30. по реду глобалне UN кампање чији је овогодишњи слоган „Orange teh world: Зауставимо насиље над женама одмах“.

У фокусу овогодишње кампање је премијера представе „Мачка печена“ која показује како изгледа живот једне жене у ситуацији насиља, а организатори догађаја поводом премијере представе су Координационо тело, UN Women, Министарство за европске интеграције, Делегација Европске уније у Србији и Норвешка амбасада.

Бројни локалитети и знаменити споменици у Београду и другим градовима Србије ће и ове године бити осветљени у наранџасто, боју кампање „16 дана активизма против насиља над женама“, како би локалне самоуправе и главни град дали свој допринос борби за изградњу светле и оптимистичне будућности за жене и девојчице у Србији.

Национална коалиција за окончање дечијих бракова ће, симболично, током трајања глобалне кампање одржати конференцију „Заједно за окончање дечијих бракова: за право на избор, образовање и бољу будућност“, чији је циљ представљање досадашњих активности Националне коалиције и дискусија о важности мултисекторског приступа у борби за окончање дечијих бракова.

У сарадњи са Координационим телом, фудбалски клуб Црвена звезда ће на утакмици Лиге Европе против клуба Лудогорец поставити транспарент са натписом „Стоп насиљу над женама“, дуг 17 метара и на тај начин још једном показати да подржава заједничку кампању усмерену против родно заснованог насиља.

Глобална кампања „16 дана активизма против насиља над женама“ у целом свету почиње 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама, а завршава се 10. децембра Међународним даном људских права.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: