Грађани и грађанке без основних информација

Зашто се не зна број тестираних, заражених, излечених и умрлих од Ковид-19 у граду Панчеву?

После дужег периода јавност је од др Љиљане Лазић, директорке Завода за јавно здравље Панчево, у изјави коју је дала за РТВ Панчево, сазнала да је у у нашем граду активно 150 случајева заразе корона вирусом

И док широм земље, како-тако локалне власти обавештавају грађане и грађанке о епидемиолошкој ситуацији у градовима и општинама, у Граду Панчево званично то не ради ниједна институција у потпуности. Информације о броју тестираних, заражених, умрлих, броју људи у самоизолацији, у различитим градовима и општинама стижу на различите начине – негде јавност обавештавају градски штабови, негде градоначелници држе конференције за медије, а податке на дневном нивоу дају и опште болнице, клинички центри, институти и заводи за јавно здравље, домови здравља… У Панчеву поједине податке је тек недавно почео да даје Завод за јавно здравље.

Још на почетку епидемије у марту, градоначелник града Панчева Саша Павлов, који је и комадант Градског штаба за ванредне ситуације, прогласио се ненадлежним за давање информација о броју тестираних, заражених, њиховом стању, ситуацији у здравственим установама. Убрзо је то урадио и Завод за јавно здравље Панчево, а ни панчевачка болница се није оглашавала. Поједини локални новинари и новинарке податке нису могли да добију ни од Покрајинских институција – Секретаријата за здравство и Института за јавно здравље Војводине, Владе Војводине, као ни од републичких власти.

Подаци су ипак били доступни за режимске медије, и за дописнике јавних сервиса, за које очигледно није важило правило о централизацији података.

Ипак, представници појединих здравствених установа су последњих месеци променили тактитку, па и неким независним медијима дају изјаве, али искључиво на наше интересовање. Свакодневних саопштења и пресека стања који се шаљу путем мејла медијима нема, што је иначе пракса у неким другим градовима у Србији. Уочљиво је да надлежни из Дома здравља, који такође има велику улогу у борби против корона вируса, као и мноштво информација за дељење са грађанима и грађанкама, упадљиво ћуте. Повремено објаве по неко саопштење на сајту установе, а не оглашавају се чак ни у режимским медијима.

Нашој редакцији од пре неколико недеља су почели да стижу одговори из Завода за јавно здравље Панчево. Осим те здравствене установе, ниједна друга не одговара на питања Панпреса – Дом здравља Панчево, Општа болнице Панчево, Градска управа града Панчева, као ни градоначелник Саша Павлов.

Ипак, било је питања и на која нисмо добили одговор из Завода, као ни из Института за јавно здравље Војводине, а тичу се актуелних бројки и укупног броја тестираних, заражених, излечених и умрлих од Ковид-19, у граду Панчеву од почетка епидемије. Те податке нису објавили ни други медији, а пре неколико дана после дужег периода јавност је од др Љиљане Лазић, директорке Завода за јавно здравље Панчево, у изјави коју је дала за РТВ Панчево, сазнала да је на територији јужног Баната активно 250 случајева заразе корона вирусом, те да је од тог броја 150 особа из града Панчева.

Било је још бројних питања, а има их и сада, која су остала без одговора, као што је број медицинских радника у Панчеву заражених корона вирусом и колико их је излечено. Ту информацију нисмо успели да добијемо од Опште болнице Панчево, Дома здравља, Покрајинског секретаријата за здравство, па смо их заједно са упитом о броју тестираних људи, заражених, излечених, и преминулих од Ковид-19 од почетка епидемије, затражили од Института за јавно здравље Војводине у форми Захтева за приступ информацијама од јавног значаја, на који чекамо одговор.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: