Бус изборне реформе у Панчеву

Зашто је важно да посланици буду одговорни грађанима, а не само партијским лидерима?

Активисти иницијативе за промену изборног система Бирам кога бирам ће у понедељак, 17. септембра, на платоу испред зграде Градске управе (Трг краља Петра I), од 11 до 14 сати, разговарати са грађанима о томе зашто је важно да имамо „народне, не партијске посланике“.

Актуелни пропорционални изборни систем, по којем је Србија једна изборна јединица, предвиђа гласање за листе партија, не директно за посланике.

Бус изборне реформе 2018. са активистима иницијативе Бирам кога бирам и организације Национална коалиција за децентрализацију кренуо је са перона грађанског активизма и осим Ниша посетиће још седам градова широм Србије.

Посланици у Народној скупштини, представници академске јавности, медија и организација цивилног друштва учествоваће у отвореној дебати о реформи актуелног изборног система током акције на платоу од 12 до 13 сати.

Учесници дебате у Панчеву биће: Мариника Чобану, народна посланица, Никола Ћебић, одборник у Скупштини Града Панчева, Ненад Живковић, новинар и НВО активиста.

Грађани ће моћи да поставе питања онима које су бирали, али и да чују одговоре гостију на питања:

Зашто је важно да посланици буду одговорни грађанима, а не само партијским лидерима? Постоји ли потреба за већим степеном персонализације, не нужно кроз већински изборни систем? Како до тога да сви грађани Србије буду равномерно географски заступљени у Народној скупштини? Како се може утицати на то да жене буду сразмерно, а мањине адекватно заступљене?

На тему изборне реформе у оквиру кампање биће изведена и стендап представа „Бирач VS Прелетач“, у понедељак, 17. септембра од 20 сати у Кафе клубу „Купе“, у Улици браће Јовановић 5 у Панчеву. Више инфо на ФБ страници иницијативе.

Караван је након Ниша (11. септембра) посетио и Нови Пазар (12. септембра), Крагујевац (14. септембра), Пожегу (15. септембар), долази у Панчево (17. септембра), а затим следе Нови Сад (18. септембра), Београд (19. септембра) и Зајечар (24. септембра).

Подршку иницијативи за промену изборног система Бирам кога бирам пружило је 20.000 грађана потписом Декларације, више од 40 посланика владајућих и опозиционих политичких партија, велики број експерата у области изборног права као и представника цивилног друштва.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: