Покрајинска средства за регресирани превоз студената све мања

За добијени новац две месечне карте за целу годину

По особи 4.334 динара

Татјана Божић, чланица Градског већа задужена за образовање, потписаће данас, 20. априла, у Новом Саду, уговор са Покрајинским секретаријатом за високо образовање и научно истраживачку делатност о исплати 2.748,243 динара за регресиран превоз за студенте са територије града Панчева.

Како смо сазнали у Секретаријату за јавне службе и социјална питање Градске управе Града Панчева ове године, као и претходне право на суфинанисирање за превоз имаће најмање 634 студента. То су они који су и прошле године остварили то право, а од новембра ће и други студенти моћи да кониуришу уколико испуњавају следеће услове: да су први пут уписали годину; да се редовно школују; да су на буџету; да похађају државни факултет; да нису корисници студентских кретида и стипендија, као и услуге домског смештаја.

Када се опредељен износ од 2.748,243 динара подели са бројем студената добија се 4.334 динара по особи за целу годину. Месечна карта на релацији Панчево- Београд за студенте кошта 2.209 динара, што значи да за добијени новац студенти могу да купе две месечне карте, а школска година траје девет месеци.

У Градској управи Панчево су нам рекли да локална самоуправа нема законске могућности да издваја новац за превоз студената, те је извесно да додатне финансијске подршке превоз за редовне студенте неће бити. Постоји ипак могућност да анексом уговора током године Покрајина определи додатна средства.

Из године у годину средства које АП Војводина издваја за суфинансирање трошкова превоза студената се смањују. Прошле године за студенте из Војводине опредељено је 20 милиона динара, што је половина новца у односу на претходну годину. Лани је Град Панчево добио 2.895.284 динара.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: