Дозвољено освежење на свим градским плажама

За децу и старије људе најбезбедније ипак у базену

После много година квалитет воде на свим купалиштима у Граду Панчеву је прихватљив

Резултати узорковања у трећој кампањи површинских вода река и језера на територији  Панчева која спроводи Завод за јавно здравље Панчево према уговору са Градском управом, спроведеног 1. августа, показали су да су сва купалишта безбедна за освежење.

После много година квалитет воде на свим купалиштима у Граду Панчеву је прихватљив, што значи да је вода безбедна и да не угрожава здравље људи.

У последњем извештају Завода за јавно здравље се наводи да се сва купалишта на реци Тамиш – Панчево, Јабука и Глогоњ могу се користити у сврху купања и рекреације и поред појединих анализираних параметара чије вредности су изнад дозвољених јер њихов утицај на здравље људи није значајан.

Купалишта на реци Дунав – Бела стена лево и десно од шпица такође се могу користити за купање и рекреацију.

Купалишта на Поњавици – Омољица и Банатски Брестовац, као и у Иванову могу се користити у сврху купања и рекреације и поред појединих анализираних параметара чије вредности су изнад дозвољених јер њихов утицај на здравље људи није значајан.

Прим мр сц мед. др Радмила Јовановић, начелница Центра за хигијену и хуману екологију Завода за јавно здравље Панчево, објашњава за наш сајт да су поједина одступања у количини суспендованих материја минимална, те је купање безбедно. Она наглашава да су све воде за купање микробиолошки исправне.

Ипак, докторка не препоручује купање деци, старијим особама, хроничним болесницима, расхлађивање на поменутим купалиштима, јер квалитет воде варира с обзиром да се ради о текућој води. Њима препоручује освежење на базенима и на Језеру Качарево јер оно током сезоне купања има најстабилнији квалитет воде (класа II).

Докторка напомиње да је на купалиштима потребно обезбедити инфраструктуру (тушеви, сунцобрани, тоалети и сл.), спасиоце и истиче да је туширање хигијенски исправном водом након купања обавезно. Такође, сматра да је неопходно вршити контролу испуштања отпадних вода у водотокове, како би се драгоцени водотокови сачували.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: