Поглед уназад - политика у 2018. години

Време је да се уозбиљимо

Много пута је у Скупштини града поменут проблем  „Апотеке Панчево“. Да реши овај проблем власт није имала слуха, вероватно ни идеје на који начин да се једна толико важна установа, пре свега за раднике установе,  онда и све Панчевце сачува.

Иако сам добио „задатак“да дам своје виђење политичких прилика у протеклој години, почео бих од једног тужног догађаја, смрти нашег прослављеног глумца, Панчевца Небојше Глоговца.

Наиме, ово није политичка тема, али је на мене оставила најјачи утисак. Дакле, власт и опозиција нису у били стању да се договоре  око реализације идеје коју је дала Скупштини града опозициона одборничка група  „Слободно Панчево“  да Културни центар у Панчеву добије име по Небојши Глоговцу.

Шта рећи о и другим темама. Много пута је у Скупштини града поменут проблем  „Апотеке Панчево“. Да реши овај проблем власт није имала слуха, вероватно ни идеје на који начин да се једна толико важна установа, пре свега за раднике установе,  онда и све Панчевце сачува. Апотека која је постојала скоро 250 година, једина у Војводини која је имала и Галенску лабораторију са свим цертификатима за рад и дозволу Министарства здравља. Овим потезом власти полако, али сигурно одлази у заборав.

Буџет одређен за развој села, или како је политички правилно рећи насељена места, толико је скроман да ове житеље третира као грађане другог реда. Већина улица није асфалтирана. Гласно размишљање, да два велика села у скоријем времену добију вртић нисмо чули. Новосељани и Доловци своју децу уписују у панчевачке вртиће, док грађани  Панчева немају места ни за своју. То су велики проблеми и за једне и за друге.

У окружењу градске средине данас живи 45 одсто становништва града Панчева. Уколико власт  не буде другачије односила према том делу становиштва, уколико се услови не приближе условима живота у граду, плашим се да ће нам само празне оранице остати. Чини ми се да је пракса централизоване политике, или боље рећи централизоавне државе, погубна по све нас који је подједнако финансирамо. У том случају „политичка елита“ одлучује о томе ко ће добити на кашичицу, а ко на пуну кутлачу.

Шта рећи за случај да је прошле године  „Азотара Панчево“ отишла у стечај,  и оставила око хиљаду радника да дочека неизвесну 2019. годину. И то није једина мука, почело се и са решавањем „ питања“ предузећа Аутотранспорт „Панчево“. Плашим  се да ће приватизација која ће уследити бити лоша по све нас.

Да ли ће  приватник бити социјално одговоран, да ли ће се бактати линијама од Панчева до Мраморка, Иванова, Банатског Брестовца када је карта до Београда 200 динара, а аутобуси су препуни?

Шта ће бити са средњошколцима, студентима,пензинерима па и свима нама осталима који заслужујемо да Град Панчево има свој превоз и брине о својим грађанима па и по цену субвенција?

Како је година одмицала, на предлоге опозиције, упозорења и критике опозиције по питању складиштења вештачког отпада у Стаклари и одлуци Владе о складиштењу отпада из околних градова у Панчево ,  власт је одћутала. Нажалост, ћутала је и већина медија, сем у случајевима када треба озбиљно „оплести“ по опозицији и дискредитовати је. Ту се предњачи ТВ Панчево, некада прва бакља у борби за истину, а данас само кућа која истиче неистине.

Да све не буде тако црно прошле године, побринула се ипак власт, а ко други може.Град Панчево је успео да привуче једну инвестицију. Немачка компанија „ZF Friedichshafen“ почела је изградњу фабрике у Панчеву, или ће почети ускоро, нисам то баш најбоље разумео. Разумео сам само да се очекује у наредних пар година већа улагања и запошљавања око хиљаду радника. Коначно, улагање у Северну индустријску зону и жртвовање свега осталог макар ће се делом исплатити.

Иако по народној „ Једна ласта не чини пролеће“,  ако се у догледно време не уозбиљимо и ствари поставимо на право место, Панчевци ће још дуго чекати пролеће.

Надам се да ће до побољшања услова живота и рада ипак доћи и да ће власт разумети захтеве свих становника Панчева.

Pedja Bogatinčević

Пише: Предграг Богатинчевић, самостални посланик у Скупштини града Панчева

Предраг Богатинчевић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: