Девети протест „Један од пет милиона" у Београду

„Власт неће издржати талас слободе“

Окупљени су аплаузом поздравили „храбре људе из Косовске Митровице“, који су вечерас први пут протестовали у том граду

Девети протест „Један од пет милиона“ у Београду, који је одржан у суботу, 2. фебруара, завршен је испред зграде листа „Политика“ чија су врата учесници излепили тракама „Цензирасано“, „Почело је“ и „Један од пет милиона“.

Протест је завршен нешто после 20 сати, уз поруку једне од организаторки Јелене Анасоновић да власт неће издржати талас слободе а да ће градјани издржати у својој борби.

„Бројаће до пет милиона“, рекла је она и позвала грађане да се окупе у исто време следеће суботе, 9. фебруара.

Окупљени су аплаузом поздравили „храбре људе из Косовске Митровице“, који су вечерас први пут протестовали у том граду.

Анасоновић је казала да су на протест у Београд дошли студенти са свих факултета који поручују министру просвете Младену Шарчевићу „да неће он говорити ко је право професорско име“.

„Нећемо ћутати, то је порука властима“, казала је Анасоновић.

Организатори протеста су казали и да су отворили сајт poceloje.rs

Протест је протекао без инцидената.

Учесници протеста „Једна од пет милиона“ кренули су у протесну шетњу централним београдским улицама, након што су говорници затражили оставку министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића због изјаве којима је увредио академску заједницу.

Професорка Филозофског факултета у Београду Марија Богдановић казала да су се наставници, асистенти и професори тог факултета прружили подршку протестима јер не желе да живе у затвореном друштву „једног преученог водје“.

Она је указала да се незадовољни грађани окупљају на Платоу од 1968. године, јер су слободан човек и критичка мисао покретач промена и темељ слободног, демократског друштва.

Богдановић је критиковала министра просвете Шарчевића због изјаве о учесницима протеста, оцењујући да се је он „један од многих клонираних људи преученог“ и да се другачији одговор и није могао очекивати.

Шарчевић изјавио је поводом подршке академске заједнице протестима, изјавио да је неумесно правити спискове на факултету, као и да му та подршка не смета.

„Од тих 610 је пола пензионера и пола неких младих истраживача, почели тек јуче да раде. Немате ту озбиљних имена“, рекао је Шарчевић за Н1 наводећи да 610 потписа мало.

„Нисмо очекивали ништа добро, а горе не може бити, укратко показао је да је његов ресор је за њега ништван“, рекла је професорка Богдановић.

Богдановић је навела да је за време актуелне власти владавина права постала мисаона именица, да медији одржавају затвореност друштва у коме нестручни воде институције, а лична карта замњује партијском књижицом и купљеном дипломом.

„Плагајати су забрањена тема, а аутономија универзитета се оспорава“, навела је она.

Додала је да су у актуелном систему поданици повлашћени, док остали грађани трпе насиље сваке врсте, застрашивање, вређање и малтретирање.

„Ако живимо у златном добу, зашто је оволики број градјана изашао на улице да се бори за правду и слободу, зашо не одговорите на аргументе својих градјана“, упитала је Марија Богдановић.

Певач и писац Марко Шелић Марчело одржао је сатиричан говор и окупљенима се обратио са „Издајници и плаћеници, ви међу којима нема озбиљних имена“, алудирајући на изјаву министра просвете.

„Твој министар просвете јавно је понизио део академске заједнице, рекавши да професори који су у пензији нису професори, али и да млади истраживачи треба да оду из земље“, казао је Шелић.

Он је навео да је присуствовао свим протестима и да је вечерас одлучио да се обрати јер је председник Србије Александар Вучић замолио патријарха, али не Иринеја, већ његовог патријарха да то учини.

Патријарха који се зове грађанска дужност, част и слобода“, навео је он и оценио да је „дошло преко главе и да даље неће моћи“.

Према његовим речима, за актуелна власт су суд и лустрација, јер да би се поправило стање у земљи, људи треба да се излече „клицоноше којих је заразио“.

„Као што каже песма твоје омиљене уметнице иди док си млад, сидји са трона лажи и сујете. И да знаш мржња никада не побеђује, а тоје лице се угиба од мржње према сваком ко мисли другачије. И сви ти људи који једу за твојим столом, напустиће те“, рекао је Шелић.

Он је казао да је дошао све да позове да се охрабре да врате своје достојанство, јер им га Вучић никада неће вратити.

Представница Удружења малинара Слађана Станковић навела је да је на протест дошла како би указала на незадовољство свих пољопривредних производјача.

Према њеним речима, они већ две године воде разговре са влашћу, али добијају „само прашину у очима“.

„Дижемо глас против неправде, лажних приватизација и реформи који не воде ничем добрим већ страху за голу егзистенцију и сигурном одласку младих“, казала је Станковић.

Организатори протеста су се на почетку окупљања захвалили студентима Факултета политичких наука, који су им се прикључили након што су организовали протестну шетњу од свог факултета до Платоа.

Прочитано је и њихово писмо у којем траже оставку Шарчевића, пружају подршку наставницима и професорима, али и позивају друге студенте да им се придруже.

Учесници протеста „Један од пет милиона“ вечерас су прекрили улазна врата Радио-телевизије Србије плакатима на којима су као један спојена лица директора јавног сервиса Драгана Бујошевића и директора телевизије Пинк Жељка Митровића.

Са разгласа је емитован позив Бујошевићу да поднесе оставку са „места које је узурпирао“, као и главном и одговорном уреднику Информативног програма Ненаду Љ. Стефановићу да се престане са „лажима председника Александра Вучића као да су истините“.

Око улаза у зграду РТС-а постављена је трака „Цензирисано“, а на платоу те медијске куће упаљене су бакље и постављен велики транспарент „Готов је“.

Такође, на врата је залепљена стара порука некадашњег покрета „Отпор“ са стиснутом песницом и поруком „Готов је“.

Претходно су чланови Покрета уједињених фантома поставили ружичасте четке на вратима РТС-а са порука „Драгане Бујошевићу да се мење прљаш, поклон четке да се истрљаш“, „Да ли ћеш образ или wц шољу, Покрет уједињених фантома то теби остављана на вољу“.

На следећој поруци је постављено упутство „Искоришћене четке послати на Андрићев венац“.

Све време је са разгласа пуштана шпица „Дневника“, чуле су се сирене које завијају, а градјани су скандирали „Вучићу, лопове“.

Испред зграде Председништва Србије организатори београдског протеста „Један од пет милиона“ оставили су три кутује у које су потом градјани почели да остављају поруке са објашњем зашто учествују у протестној шетњи.

Кутије су донели представници Покрета уједињених фантомки, који су на кутијама оставили фантомке и поруку „Када видиш фантомку на главу је стави, што да будеш скривени, буди фантом прави“.

Како је рекла једна од организаторки протеста Јелена Анасоновић, градјани не желе да ћуте, а слање порука један је од начина да их председник Србије Вучић саслуша.

„Ако треба доћићемо у понедељак и у пет ујутру да испоручимо писма“, казала је Анасоновић.

Окупљени су испред зграде Председништва скандирали „Уа“ и „Вучићу, педеру“.

Бета

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: