Необична монографија у издању Удружења „Зелени лав"

Визуелна бајка о Панчеву

„Где год да се налазите, када будете отворили ову књигу бићете у Панчеву. Присетите се, отривајте, истражите, пронађите се, будите град”.

Прича о граду Панчеву и његовим знаменитостима, прошлост – садашњост – будућност града, у сликама и стиховима, обликована је у књизи „Панчевачки алманах”, која је данас представљан јавности у Градској управи града Панчева.

Старе фотографије, познати детаљи и манифестације града, поезија панчевачких песникиња и песника, позната панчевачка лица и лица шампиона, нашли су се у интересантној публикацији, која изгледом подсећа на монографију, али је алманах нешто више од тога.

„Ово је једна необична монографија која осветљава град из необичних перспектива, и може да се чита и гледа на много начина, каже Слободан Губеринић, из Удружења „Зелени лав”, које је објавило публикацију уз подршку града Панчева.

Унутрашњост књиге: Споменици

Естеске, историјске, и фактографске податке у књигу уобличио је Зоран Пеневски, писац, сценариста и преводилац. Његова идеја је била да када читалац отвори књигу буде у Панчеву. Објашњава да га је у избору фотографског и писаног маетријала водила интуиција, и одређени наратив.

„Замислио сам књигу која ће имати ненакву причу, сегменте који су повезани, повезане, супротствљене у микорцелину која је разумљива свакоме. Чак и када није доследно објашњена и то има своје зашто – јер је алмахан отворна целина и омогућава да је читаите с једне стране, а са друге ћаскате о томе, да вас потакне и мало заинтригира”, прича Пеневски.

За Немању Ротара, градског већника задуженог за културу и младе, алманах је визуелна бајка о Панчеву, која приказује историјске фрагементе, али и актуелни тренутак.

Унутрашњост књиге: Панчево је кад се сретнеш

Аутор књиге напомиње да је Панчево мали град, али да није исцрпљив, те да постоји још много материјала, фотографија, које ће се наћи, како је планирано и у наредним бројевима алманаха.

До тада први број водича кроз Панчево биће доступан за читање и листање у Туристичкој организацији Панчево, у другим градским институцијама и у градским кафићима.

С обзиром на луксузно издање и тврде корице, Панчевачки алмахан” може да буде и поклон, а доступан је у Малој галерији и у Ризници по цени од 700 динара.

Унутрашњост књиге: Панчево је град манифеста и град манифестација!

Оставите коментар

PANpress