Судијница је утврдила да су објављене информације неистините

Виши суд пресудио у корист новинара Живковића по тужби против ТВ Панчева

Судијница Вишег суда у Београду Марина Бркић донела је 9. септембра 2021. године првостепену пресуду у поступку који новинар сајта Панчево Си Ти Ненад Живковић води против РТВ Панчева и главне и одговорне уреднице Јасмине Петковић, у којој је утврдила да су информације о тужиоцу које је медиј ТВ Панчево објављивао у периоду од 29. маја до 6. јуна 2019. године неистините.

Тиме је судијница Бркић потврдила наводе из тужбе коју је Живковић, преко пуномоћника, новосадског адвоката Вељка Милића, поднео 26. новембра те године. Она је делимично усвојила тужбени захтев и обавезала РТВ Панчево да тужиоцу исплати на име нематеријалне штете у виду претрпљеног душевног бола због повреде части и угледа износ од 80.000 динара (и припадајуће трошкове парничног поступка). Живковићев захтев да га тужени обештете износом од 300.000 динара је одбачен.

Пресуда која је тужиоцу стигла јуче забрањује туженој Јасмини Петковић да објави било коју од квалификација о Живковићу, које су и биле предмет тужбе и обавезује је да „објави увод и изреку ове пресуде на ТВ Панчево, без икаквог коментара и одлагања, а најкасније у другој наредној телевизијској емисији од дана правоснажности пресуде, под претњом принудног извршења”. Одбија се Живковићев захтев да се пресуда објави у целости.

Задовољан сам тиме што је судска власт у Србији јавно демонстрирала решеност да делигитимизује овакав начин јавне комуникације какав је упражњавало ТВ Панчево док га је уређивао Мирослав Милаков. Ово је мој мали допринос упристојавању српске медијске сцене и слању поруке неодговорним медијским радницима који се представљају као новинари да овакви покушаји дискредитовања политичких и свих других врста неистомишљеника не само да су непрофесионални, него и да су неприхватљиви у једном цивилизованом друштву“, изјавио је Живковић у првом реаговању на ове вести.

С друге стране, сматрам да новчани износи које судови пресуђују нису ни изблиза сразмерни претрпљеној штети жртава оваквих прогона и да не испуњавају улогу претње и упозорења неодговорним промотерима хајки на критички мислеће појединце и професионалне новинаре. Због тога са својим правним тимом разматрам могућност улагања жалбе на ову пресуду“, додаје Живковић.

Подсетимо, ТВ Панчево је пре скоро две године објавило у три изузетно груба и увредљива прилога, да је Ненад Живковић, између осталог, „све супротно од новинара, да је гори од острашћеног политичког активисте, да је упетљан у лажи, да пати због мизерне подршке, небитности, што га гони ка све горим спиновима и дубљим фрустрацијама, да примитивно вређа неистомишљенике, промовише говор мржње и фашистичке позиве на насиље, да је уличарски синоним недемократског дијалога, да је очигледно плаћени пројекат, да је је средство за даље усташке обрачуне са Србијом, лажни новинар, професионални ‘опозиционар’, промотер насиља, лажни борац за мир, опсесивни материјалиста, ученик шпијуна да је део пројекта унутрашње дестабилизације Србије,да је провео живот у сенци брата, да његов брат проверава да ли га је поткрадао, да је очигледно део плаћеног пројекта који је неспретно разоткрила америчка провладина организација Фридом Хаус”…

Живковић против ТВ Панчева води још један поступак, због увреда изречених у прилозима емитованим крајем фебруара и почетком марта 2019. године и још два поступка против сајта епанцево.рс и главног уредника Александра Чупића из Вршца због истих ових увредљивих текстова које је објављивао на овом сајту у истом периоду. Тужене у сва четири поступка заступа панчевачки адвокат и заменик председника посланичке групе „Александар Вучић – За нашу децу” у Скупштини Аутономне покрајине Војводине Саша Левнајић.

https://www.pancevo.city/na-granici/visi-sud-presudio-u-korist-novinara-zivkovica-po-tuzbi-protiv-tv-panceva/

Панчево Си Ти

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: