Проценат заражености је око 20 одсто, што се не разликује од претходних година

Вирус Западног Нила регистрован и код комараца у Панчеву

Вирус Западног Нила регистрован је код комараца у неколико општина и у неколико градова у Србији. Карактеристична станишта су гробља и шумски комплекси. Проценат заражености је око 20 одсто и не одскаче од претходних година, рекао је доктор Иван Алексић из Завода за биоциде и медицинску екологију, гостујући у Јутањем програму РТС-а.

Заражени комарци су регистровани у Београду, у Бањичкој шуми, Централном гробљу, гробљу Мали Збег, Топчидерском гробљу, левој обали Дунава, на потезу од Панчева ка Панчевачком мосту, Котежу, Обреновцу и Бановом брду.

Проценат заражености је око 20 одсто, што се не разликује од претходних година, рекао је Алексић.

Комарци су се ове године појавили са закашњењем и сад јуре да надоканде пропуштено јер и код њих куца биолошки сат. Женке морају да се паре, да положе јаја а да би полагале јаја потребан им је крвни оброк који узимају од људи“, објаснио је Алексић.

Према његовим речима, током пролећа били су неповољни улови за развој ларви комараца.

Била је јако сушна зима и касна јесен тако да су резервоари воде у којима развијају били суви. После ових киша популације су експлодирале, како код речних и шумских тако и обичних комараца“, рекао је Алексић.

Да би се заштитили од комараца, Алексић саветује да се избегава време када су најактивнији, у сумрак и рано јутро и места на којима су најбројнији као што су обале река, шумски комплекси.

За станове се препоручује употреба таблета, а најједноставнија је механичка заштита са мрежицама, каже др Алексић.

Највише комараца има у приобаљима Саве и Дунава и шумским комплексима око града. Ове године знатно је мање шумских комараца, који су агресивнији, а знатно више обичних.

Најактивнији су када је распон температуре од 22 до 28 степени и када је повећана влажност ваздуха.

Од ове године нови сектор у Градској чистоћи се бави запрашивањем комараца. Одлуком Кризног штаба за борбу против ковид инфекције Завод за биоциде третира комарце око болница

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress