Грађански протести у Панчеву, трећи део

Видојковић: Ово није држава, ово је затвор!

Око две хиљаде људи прошетало је улицама града, а мирна шетња је завршена испред Апотеке Панчево, која је уништена, и затворена 2016. године

„Ово је протест народа, а не протест опозиције. Народ ће да промени систем, и следећи који дођу мораће да раде по том систему или ћемо поново на улице. Ја сам од 10. марта 1990. на улици, не као националиста него као пацифиста“, оптимиста је средовечни грађанин Панчева, један од учесника протеста #1od5miliona, који је одржан у петак, 15. фебруара, по трећи пут на улицама града.

„На протесту сам јер сматрам да је ово тешка диктатура од стране господина Вучића који улази у мозак, мисли да смо ми овце и да не знамо о чему се ради. Волела бих да ови протести успеју, јер једино овако може да се покаже јавна одбрана. Девеседстих смо излазили и то је било успешно. Мислила сам да никада нећу поново бити на улици, али нажалост опет на овом месту морамо да бранимо наше право на нормалан живот и слободу“, оценила је наша суграђанка.

„Волела бих да останем у овој земљи, зато сам овде. Мислим да за нас младе овде нема довољно могућности, и због тога сви одлазе, а и ја размишљам о томе“, каже наша малда суграђанка.

Око две хиљаде људи прошетало је улицама града, а мирна шетња је завршена испред Апотеке Панчево, која је уништена, и затворена 2016. године. Протесту су присуствовали председник и потпредседник Народне странке, Вук Јеремић и Никола Јовановић,

На почетку скупа организатори протеста рекли су да на протесту нема аутобуса из Вршца, Алибунара, Смедерева, и других градова, да нема ограда и спискова, да нема уплашних, ограђених и заточених људи, све чега је било на дочеку председника Србије, у недељу, 10. фебруара, у Панчеву, већ да има само слободе.

Панчевкама и Панчевцима обратили су се Панчевац Едвард Јукић, књижевник, Чедомир Антић, историчар и Марко Видојковић, писац.

Јукић је рекао да је Панчево 1794. године добило статус слободног града, а да тај статус више нема.

„Град и центар одумиру, недељом пре подне сви су на бувљаку. Ви ми причате о расту БДП-а, а људи купују половне гаће на бувљаку. Да ли је то тај феноменални учинак напредњачке власти?“, упитао је Едвард Јукић.

Едвард Јукић

Марко Видојковић описао је живот у Србији од рођења до запослења и објаснио шта држава пружа својим грађанима и грађанкама.

„Када се родите угњетавају вам родитеље, питајте мајке из Маме су закон, питајте жене које рађају колико су се одрале од државних пара, колика је та помоћ. Ако преживите рођење онда ћете бити мало сиромашно дете, осим ако родитељи нису у напредњачким врховима. Онда иде школа савршена српска школа, у којој влада вршњачко насиље, јер овде влада закон јачег. Ти професори и наставници дижу руке и разбољевају се и умиру. У Србији има деце која се и обесе са 11, 12 година, а ако преживе онда уписују средњу медицинску школу јер са 14 година знају да ово није држава, да је ово затвор! А свако нормалан из затвора бежи ако може да побегне“, поручио је Марко Видојковић.

Марко Видојковић

Чедомир Антић, један од вођа студентских протеста рекао је да грађани и грађанке траже спровођење устава и закона, слободне изборе и владу у којој ће бити најбољи.

„Овај режим је непријатељски према демократији, према слободи, према вредностима у које верујемо. Ми нећемо Србију у којој су узорни грађани оне њушке које гледамо на екранима, нећемо Србију Драгана Ј. Вучићевића, нећемо Србију Жељка Митровића, патриота издајника, хоћемо демократију. Ми нећемо скупштину која клечи, ми нећемо министре који воле новинарке које клече и нећемо председника који се пореди с Брозом по најгорим његовим особинама!“

Нови протест под називом #1od5miliona биће одржан у нашем граду у петак, 22. фебруара, у 18 сати.

Чедомир Антић

 

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: