Протест поводом Међународног дана људских права, 10. децембра

Велики пристици на грађане и грађанке, кршење људских права готово свакодневно

Током ове године забележено 66 напада на новинаре и новинарке, 20- ак напада на слободу окупљања, и 35 напада када је у питању слобода удруживања.

Поводом обележавања Међународног дана људских права, невладина органиазција Грађанске иницијативе, Кућа људских права и Независно удружење новинара Србије- НУНС, организоваће у петак, 10. децембра, од 17 сати на Платоу испред Филозофског факултета, протест под називом „За наша права”. У објавама на друштвеним мрежама, Грађанске инцијативе упозоравају да је кршење односно „гажење“ људских права готово свакодневно, у свим друштвеним областима.

На протесту биће додељене захвалнице организацијама и појединцима/кама које су велики допринос дале у области информисања, животне средине, изградње мира, женских и радничких права, владавине права, здравства и образовања, а међу медијима који су дали допринос у области права на информисање је и наша редакција.

На конференцији за новинаре и новинарке поводом протеста, Маја Стојановић, извршна директорка невладине организације Грађанских иницијатива, објаснила је да у протеклих пет година постоји сужавање простора за деловање невладиних организација и иницијатива, и да је кршења људских права посебно видљиво на протестима.

Примећујемо велике притиске када људи желе да се окупе, или на било који начин желе да се боре за људска права. Мислимо да данашњи дан мора да се обележи на улици, јер је у свакој области друштва дошло до кршења људских права. Иако наша организација ове године слави 25 година, а Кућа људских права 10, мислимо да немамо разлога за славље. Једнио што можемо да славимо у овој ситуацији су активни грађани и грађанке који нису престали да се боре за своја и туђа права и који покушавају да промене ситуацију“, рекла је Стојановић.

Она је изнела податке да је током ове године забележено 66 напада на новинаре и новинарке, 20- ак напада на слободу окупљања, и 35 напада када је у питању слобода удруживања.

Међународни дан људских права обележава се широм света 10. децембра, у знак сећања на датум када је 1948. године Генерална скупштина Уједињених нација (УН) усвојила Универзалну декларацију о људским правима. Обележавање овог међународног дана установљено је пре 70 година, 1950. године.

Универзална декларација о људским правима је први и још увек најзначајнији међународни, свеобухватни акт и инструмент заштите људских права. У члану 1. Декларације прокламовано је да се сва људска бића рађају слободна и једнака у достојанству и правима. Сва права и слободе садржане у овој Декларацији припадају свим људима без обзира на њихову расу, боју коже, пол, језик, вероисповест, политичко или друго мишљење, национално или друштвено порекло, имовину, или било које друго својство. У деценијама након доношења ове декларације, Уједињене нације су њен садржај додатно конкретизовале доношењем других међународноправних инструмената који су обавезујући за земље чланице ове организације.

Људска права представљају скуп права и слобода које важе за све људе, без обзира на њихове карактеристике – људска права су универзална, недељива, неотуђива, међузависна и међусобно повезана.

На глобалном нивоу, људска права представљају централни фокус Циљева одрживог развоја (SDGs) и Агенде Уједињених нација за одрживи развој до 2030. године (Агенда 2030). Агенда 2030 усвојена је у септембру 2015. године и представља глобални развојни план који почива на три димензије одрживог развоја: економски раст, социјална инклузија и заштита животне средине.

Гостујући данас у Јутарњем програму РТС-а Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Србије, је у истакла да су данас људска права најугроженија онима који су најсиромашнији, који су жртве породичног насиља или друштвеног презира, или су одавно на маргинама друштва као што је ромска мањина, као и они који гледају неправду, а не могу ништа да учине.

Поводом Међународног дана људских права, Мишел Бачелет, из Уједнињених нација, истакла је да упркос значајном напретку од усвајања Универзалне декларације, пре 73 године, пандемија Ковид-19 је донела застрашујући пораст неједнакости и оголила многе неуспехе друшва да консолидује постигнути напредак. Она је рекла да је заједничка агнеда коју је поставио генерални секретар УН у септембру 2021. године, је нови друштвени уговор чврсто укорењен у људска права, који позива на обновљену солидарност широм света.

Агенда предлаже продубљивање колективне акције решавањем основних узрока несигурности, повећањем улагања у системе раног упозорења, развој мултилатералних партнерстава и одрживије напоре у изградњи мира и борби против ефеката климатских промена.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: