Хитне мере у новом Закону о спречавања насиља у породици

Већа овлашћења за полицијске службенике

Неопходна правилна примена прописа и стандарда у поступцима превенције, сузбијања и спречавања насиља

Закон о спречавању насиља у породици усвојен је у новембру 2016. године, а почеће да се примењује од 1. јуна ове године.

Циљ доношења закона је, како је тада саопштила Влада Србије је да се уреди организација и поступање државних органа и установа и тиме омогући делотворно спречавање насиља у породици и бржа, благовремена и делотворна заштита и подршка жртвама насиља у породици.

У нови документ уведене су и хитне мере, у члану 17. у којем стоји да „ако после процене ризика установи непосредну опасност од насиља у породици, надлежни полицијски службеник доноси наређење којим изриче хитну меру учиниоцу који је доведен у надлежну организациону јединицу полиције (члан 15. став 1)“.

Према закону хитне мере су: мера привременог удаљења учиниоца из стана и мера, привремене забране учиниоцу да контактира жртву насиља и прилази јој, а наређењем могу да се изрекну обе хитне мере.

Пре почетка примене закона око 400 судија, полицијаца и тужиоца прошло је специјализовну обуку за реаговање у случајевима насиља.

Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана истакла је на једном од окуглих столова, да доношење Закона о спречавању насиља у породици представља значајан помак, али да се напредак у заштити жена и деце од насиља може постићи тек правилном и доследном применом прописа и стандарда у поступцима превенције, сузбијања и спречавања насиља над женама и децом и поступцима њихове заштите и рехабилитације.

Свесни смо да на том путу имамо и препреке, посебно када је реч о недовољним људским и финансијским ресурсима, о непостојању или неодговарајућим обукама, високој стопи незапослености и лошој економској ситуацији у земљи, али и у тим околностима морамо пружити максималну подршку жртви“, рекла је Гордана Стевановић.

Она је нагласила да само десет одсто пријава насиља над женама у породици и партнерским односима добило је свој исход у судском поступку изрицањем казни и мера према насилнику.

Након испитивања више десетина случајева током прошле године, Заштитник грађана је упутио 104 системске препоруке органима у систему заштите жена од насиља у породици и партнерским односима и заштите деце од злостављања и занемаривања у породици.

Том приликом утврђено је, између осталог, да институције у систему заштите од насиља у породици неретко партнерско насиље квалификују као породични проблем и брачни сукоб због чега га не испитују, а да се мере у случају пријаве насиља у породици и партнерским односима не предузимају или се то чини на неодговарајући начин и неблаговремено.

Према подацима, у Србији сваке године буде убијено између 30 и 40 жена, док свака друга у неком тренутку живота претрпи насиље од стране партнера или члана породице.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: